Riigikogu ei aruta sel nädalal kooseluseaduse rakendusakte

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Liis Treimann

Õiguskomisjoni ettepanekul arvas riigikogu selle nädala päevakorrast välja vastakaid arvamusi tekitanud kooseluseaduse rakenduseelnõu, mille teine lugemine pidi homme algama.

Riigikogu täiskogu nõustus eelnõu päevakorrast jätmisega täna pärastlõunal. Muudetud päevakorra poolt hääletas 87 ja erapooletuks jäi kolm riigikogu saadikut.

Kuna tuleval nädalal täiskogu istungeid ei toimu, jõuab eelnõu teisele lugemisele kõige varem ülejärgmisel nädalal. Õiguskomisjon jätkab rakenduseelnõu muudatusettepanekute arutamist neljapäeval.

Postimehe andmetel jätkuvad samal ajal Reformierakonna ja Sotsiaaldemokraatliku Erakonna läbirääkimised oma koalitsioonipartneri Isamaa ja Res Publica Liiduga. Muu hulgas puudutavad kõnelused kooselu registreerimise võimaluse jätmist vaid samasoolistele paaridele ja lapsendamisvõimalusest loobumist.

Eelnõu menetlemisel tekkinud segadust arutas täna pärastlõunal ka riigikogu vanematekogu, kuhu kuuluvad riigikogu juhatuse liikmed ja kõigi fraktsioonide esimehed.

Riigikogu esimees Eiki Nestor ütles Postimehele, et tema üleskutse vanematekogule oli sedavõrd äreva ja ägeda eelnõu menetlemisel jääda lugupidavaks ja viisakaks teiste saadikute, ametnike ja riigikogu kui institutsiooni vastu. «Kõik inimesed ei mõtle, et sellega, mida nad teevad, kahjustavad nad kogu institutsiooni mainet,» lausus ta Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) juhtide väljaütlemistele viidates.

Samuti arutas vanematekogu EKRE esitatud protesti õiguskomisjoni töö suhtes. Muu hulgas on EKRE fraktsiooni juht Martin Helme süüdistanud komisjoni sotsiaaldemokraadist esimeest Heljo Pikhofi protokolli võltsimises ning teatanud plaanist kaaluda teiste erakondadega konsulteerides tema tagandamist.

Nestori sõnul selgitati kohtumisel, et komisjoni vaidlusaluse, 14. detsembril toimunud istungi protokoll valmis 17. detsembril ning kuna komisjoni liikmed ei esitanud dokumendi kohta ühtegi märkust, allkirjastas komisjoni esimees selle jaanuari alguses. Ka vahetati mõtteid selle üle, kas istungite protokollimise praktikat tuleks ühtlustada.

Lisaks räägiti Nestori sõnul ümarlaua kokkukutsumisest, et arutada vabas vormis kõigi fraktsioonide esindajatega kooseluseaduse rakenduseelnõu muudatusi. Fraktsioonide esindajate kohtumine toimub ilmselt juba sel nädalal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles