Soku võimalik eemalejäämine süvendab Eesti rasket seisu

Peep Pahv
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tanel Soku vigastuse tõttu lasub tagamängijatel Valmo Kriisal (palliga) ja Tanel Teinil suurem vastutus.
Tanel Soku vigastuse tõttu lasub tagamängijatel Valmo Kriisal (palliga) ja Tanel Teinil suurem vastutus. Foto: Artur Sadovski

Eesti korvpallikoondis on enne tänast EM-valikturniiri viimast kohtumist Makedooniaga keerulises seisus – meeskonna kohal ripub ähvardava kirvena alagrupi viimane koht, lisaks jääb suure tõenäosusega platsilt eemale mängujuht Tanel Sokk.


Viies eelmises kohtumises põhiviisikus tegutsenud Sokk venitas kolmapäeval Riias Lätiga mängus põlve külgsidemeid ning veetis viimased seitse minutit varumeeste pingil. Vahepealsete päevadega pole jalg märgatavalt paranenud.


Eile sõitis Sokk küll koos kaaslastega Makedooniasse, ent õhtusel treeningul ei osalenud. Koondise peatreener Üllar Kerde tunnistas, et ei saa temaga täna arvestada.


«Kogu seekordne turniir on meil veidike ebaõnnestunud,» lausus Kerde. «Gregor Arbetil teeb valu õlaliiges, Janar Taltsil on probleemid seljaga, nüüd siis veel ka Sokk.»
Enne tänast kohtumist asub Eesti ühe võidu ja nelja kaotusega oma alagrupis viimasel kohal. A-divisjonist väljalangemismängudele kukkumisest pääsemiseks tuleb täna võita ning loota, et Läti saab võõrsil jagu Portugalist.


Paraku pole kumbki võimalus lihtne täituma. Ilmselt mäletavad paljud, kuidas Eesti kaotas mullu hilissuvel Skopjes Makedooniale 45 punktiga. Lisaks vajab Makedoonia täna võitu vältimaks võimalust, et just nemad on ainus teise koha meeskond, kes peab finaalturniiri pileti püüdmiseks osalema lisaturniiril.


Portugal aga tõestas kolmapäeval, et on kodus kõigile kardetav vastane, alistades sellesama Makedoonia 10 punktiga. Pealegi pole Lätil enam suurt midagi mängus, otse finaalturniirile pääsevad nad ka kaotuse korral.


Kerde meenutas, et korra on Eesti juba väljalangemismängudel osalenud, ent toona suudeti halvimast pääseda.


Peatreener kinnitas, et Eesti meeskond ei lase end kõrvalistest teguritest häirida ning läheb mängima võidu peale.


«Kuna meil pole enam otseselt midagi kaotada, saavad mehed pingevabamalt tegutseda. See muudab mängimise kergemaks,» lootis Kerde. «Olen mullugi siin mänginud palluritega rääkinud ning usun, et eelmise aasta kaotus on peast pühitud.»


Kerde rõhub teadmisele, et seekord ei toimu kohtumine vanas ja kitsas spordihoones, vaid nüüdisaegses hallis. Samas on tribüünidele oodata 6000 pealtvaatajat. «Publik teeb kindlasti kõik 40 minutit põrgulärmi, ent oleme midagi sellist varemgi kohanud,» sõnas Kerde.


Treener ammutab enesekindlust teadmisest, et eelneva viie mängu jooksul on juhtunud vaid üks selge ärakukkumine.


«Läti ja Portugali vastu tegutsesime võõrsil hästi, lagunemist polnud ka Läti ja Makedoonia kodumängudes,» mõtiskles ta, ent lisas, et näiteks Makedoonia meeskond on mullusest tugevam.


Vastaste pidurdamiseks üritatakse kasutada Tallinnas toiminud taktikat. «Tegelikult polnud probleem Makedoonia pikkades,» väitis Kerde. «Kuniks nemad mängu tegid, oli kõik korras ning samamoodi jätkates võinuks me võita. Murrang toimus siis, kui tagamehed viskasid järjest kaks kolmest.»


Just Makedoonia tugeva tagaliini ahistamist peab Kerde tänagi võtmeküsimuseks. «Peame nende tegutsemist kontrolli all hoidma,» tõdes ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles