Ülisuur kokaiinikogus oli halvasti peidetud

Risto Berendson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Avastatud kokaiin.
Avastatud kokaiin. Foto: Riigiprokuratuur

Tollitöötajad leidsid Venezuelast Tallinna saadetud eksootilisi kohvipakke uurides, et suur osa pakkidest sisaldab hoopis kokaiini. Kätte saadi suurim kogus kokaiini, mis seni Eestis avastatud: 47,81 kilogrammi ülipuhast narkootikumi.



Venezuelast septembri lõpus lennutranspordiga Tallinna jõudnud 47,81 kilo kokaiini kätte saada ei tohtinuks uurimisorganitele pealtnäha raske olla.

Eriti kui arvestada, et kokaiin oli peidetud vaid 220 kilo suurusesse Borboni kaubamärgiga kohvisaadetisse, mis ainuüksi oma tagasihoidliku suuruse ja eksootilise sihtkohamaa tõttu peaks igas tollitöötajas tekitama soovi põhjalikumalt kontrollida.

Kui veel arvestada, et kauba juriidilisest isikust tellijal pole mingit seost kohviäriga ja nimetatud kaubamärk on Eestis samuti täiesti tundmatu, ongi vahelejäämise risk vältimatult suur.

Suur oli kindlasti aga uurijate üllatus, kui selgus, et enam kui viiendik sellest kaubasaadetisest oli hinnaline uimasti kokaiin. Ainuüksi selle Lõuna-Ameerika narkoturult soetamise väärtus küünib kilohindadesse – 15 000 – 24 000 dollarit – arvestatuna kümne miljoni kroonini. Tavaliselt peidab organiseeritud kuritegevus nii tähtsad laadungid hoolikamalt, näiteks merekonteinerisse.

Nii jäigi oktoobri alguses uimastilaadungi avastanud tollitöötajail kaubale järele tulnud kaks meest pärast kauba kättesaamist lihtsalt kinni pidada.

Peale nende võeti kinni veel kaks Hollandis elanud välisriigi kodanikku, kellest ühe väljaandmist Eesti endiselt ootab. Kahtlustuse saanud nelikust lasti hiljem üks mees vabadusse. «Meil puudus alus tema vahi alla võtmiseks,» ütles riigiprokurör Helga Aadamsoo.

Kui Eestis on kahtlustatavad varem kriminaalkorras karistamata, siis nende tegutsemise kohta välismaal koguvad uurimisorganid esialgu veel infot. Ametlikult kinnitamata andmetel on üht eestlast välisriigis karistatud raske isikuvastase kuriteo eest.

Riigiprokurör Aadamsoo sõnul selgitas ekspertiis, et Eestisse jõudnud kokaiin oli sajaprotsendilise puhtusega. See tähendab, et saadetis toonuks narkoturu siinsete hulgihindade järgi sisse umbes sada miljonit krooni.

Kuid tänavamüügihindades olnuks lasti koguväärtuseks üle 400 miljoni krooni, sest ainet oleks viis korda lahjendatud ja saadud kokku üle 200 kilo, mis oleks seejärel hinnaga 2000 krooni grammist müüki paisatud.

Kuna sellisest kogusest piisaks narkojoobe tekitamiseks vähemalt 25 miljonile inimesele, on väheusutav, et hiigelkogus oli mõeldud ainult Baltikumi narkoturule. Tõenäoliselt jõudnuks suur osa sellest kraamist hiljem Venemaale ja Skandinaaviasse.

Riigiprokuratuuri teatel teevad nad selle kriminaalmenetluse raames tihedat koostööd Hollandi, Läti, Leedu ja Saksamaa õiguskaitseorganite töötajatega ning Europoliga.

Eesti senine suurim kokaiinijuhtum pärineb 2005. aastast, kui – samuti oktoobris – keskkriminaalpolitsei tabas Tallinnas Iisraeli kodanikud, kes olid Peruust tulnud hiiglaslikku hammasrattasse peitnud üle 43 kilo kokaiini. Harju maakohus mõistis tunamullu kolm süüdimõistetut 15, 11 ja üheksaks aastaks trellide taha.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles