Taanlaste seas süveneb skeptitsism Afganistani suhtes

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taani sõdur Afganistanis.
Taani sõdur Afganistanis. Foto: SCANPIX

Suurem osa taanlastest leiab, et nende osalus Afganistani sõjas on maksnud liiga palju Taani sõdurite elusid, vahendab uudistevõrk AFP täna avalikustatud küsitluse tulemusi.


59 protsenti küsitletutest leidis, et 39 Taani sõduri langemine Afganistanis on liiga kõrge hind selles kriisikoldes saavutatud tagasihoidlike tulemuste eest. Selle hinnanguga ei nõustunud 22 protsenti vastanuist, 18 protsendil oma arvamus mainitud küsimuses puudus. Uuringu viis läbi Megafoni instituut, kes küsitles 25. novembrist 29. novembrini 1174 inimest.

Uuring näitab, et viimase paarikümne aasta jooksul oma riigi osalust rahvusvahelistes operatsioonides tugevalt toetanud taanlased on muutunud skeptilisemaks.

Näiteks vaid 40 protsenti ütles, et toetaksid Taani osalust NATO sõjalistes operatsioonides sellistes riikides nagu Somaalia või Sudaan. 47 protsenti vastanuist oli sellele mõttele vastu, kindlat seisukohta polnud 14 protsendil.

Kopenhaageni ülikooli julgeolekupoliitika eksperdi Jens Viggo Jakobseni sõnul näitab see rahva kasvavat usaldamatust riigi välispoliitika suhtes. «Alates 1990ndate sõjast Balkanil on taanlased pakkunud laialdaselt abi – palju rohkem kui teised riigid – osaledes rahvusvahelistes sõjalistes missioonides,» ütles Jakobsen Politikenile, lisades, et nüüd paistab see trend olevat muutunud.

Taani ja Eesti on Läänemeremaadest ainsad, kes on saatnud oma sõdureid Lõuna-Afganistani. Mõlema kontingendid teenivad Helmandi provintsis Briti väejuhatuse all.

Taani on oma rahvaarvu kohta enim Afganistanis sõdureid kaotanud riik. Lisaks umbes 750 Helmandis teenivale võitlejale on Taani saatnud kaitseväelasi ka Kabuli NATO rahvusvaheliste julgeolekuabijõudude (ISAFi) peakorterisse ja Chagcharani, kus asub leedulaste juhitav Ghori provintsi ülesehitusmeeskond.

Viimati langes taanlane Helmandis möödunud kuu keskel. Mässuliste pommi plahvatus nõudis 14. novembril 27-aastase Jørgen Randrupi elu.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles