Postimehe toimetuse rõdult leiti nahkhiir

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eile leiti Postimehe Tallinna kesklinnas asuva toimetuse rõdult uimane nahkhiir, kes pärast looduskaitsjatega konsulteerimist ühe töötaja koju keldrisse talve veetma viidi.

Riikliku looduskaitsekeskuse Hiiumaa talituse direktor Kaja Lotman ütles, et linnas talvituvates nahkhiirtes pole midagi erilist, kuna tänapäeval on need loomad sageli inimkaaslejad. See tähendab, et nad võivad talveune mööda saata näiteks ventilatsioonitorudes või seinapragudes, kui seal aga liiga külmaks läheb, hakkavad keset talve uut kohta otsima.

«Võib arvata, et vahepeal olnud külmalaine ajal leidis nahkhiir, et tema valitud talvituskoht pole kõige parem ja üritas enda päästmiseks uut leida,» oletas Lotman. «Õhtul, kui tuled põlesid, lendas ta ilmselt tule poole ja tajus ka sooja.»

Talvituskoha vahetamine võib looduskaitsespetsialisti sõnul nahkhiirtele saatuslikuks saada, sest nad kulutavad liikudes ära suure osa talveuneks kogutud rasvavarust ega pruugi pärast seda enam kevadeni vastu pidada.

Lotmani sõnul tuleks eksinud nahkhiir keldrisse või soojemasse puukuuri viia, tähtis on eelkõige see, et hoones oleks ühtlane temperatuur. Edasi otsib loom juba ise mõne prao, kus tal õnnestub kehatemperatuuri nulli läheduses hoida. «Nahkhiir tuleks panna natuke kõrgemale kohale, kui ta end veidi kogub, otsib ta ise kiiresti endale parema koha,» kinnitas Lotman, et suurt hoolitsust tiivuline ei vaja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles