Kiisler: tugevad omavalitsused on regionaalpoliitika alustala

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Regionaalminister Siim-Valmar Kiisler.
Regionaalminister Siim-Valmar Kiisler. Foto: Toomas Huik.

Riigikogu ees keskerakondlaste arupärimisele vastates rõhutas regionaalminister Siim-Valmar Kiisler, et tugevad omavalitsused on regionaalpoliitika alustala.

Regionaalminister Siim Valmar Kiisler vastas Riigikogu liikmete Arvo Sarapuu, Jaak Aabi, Toivo Tootseni, Jüri Ratase, Lauri Laasi, Vladimir Velmani, Eldar Efendijevi, Enn Eesmaa, Mailis Repsi, Helle Kalda, Valeri Korbi, Lembit Kaljuvee, Tiit Kuusmiku, Kadri Simsoni ja Nikolai Põdramägi 27. oktoobril esitatud arupärimisele rahvusvahelise hinnangu kohta Eesti kohalike omavalitsuste olukorrale, vahendas parlamendi pressiesindaja.

Kiisleri sõnul kinnitas kõnealune uuring, et majanduskriis mõjutas kohalikke omavalitsusi kõikjal üle Euroopa. Uuring toob välja ka kohalike omavalitsuste vajaduse vähendada valitsemiskulusid, mis langeb kokku selle aasta 20. aprillil avaldatud riigikontrolli auditis valdade ning linnade tuludes ja kuludes ning finantsseisus 2009. aastal toimunud muutuste analüüsis leitule.

Kulude kokkuhoid kohalikes omavalitsustes saavutati pigem investeeringute kui töötasude pealt. Erinevat liiki kuludest vähenesid Eestis 2009. aastal enim majandamiskulud, näiteks
18 protsenti, ning väljaminekud investeeringutele – 29 protsenti. Omavalitsuste töötajaskonnaga seotud kulud vähenesid 2009. aastal, võrreldes eelmise aasta sama ajaga vaid 3 protsenti. Otsused kulusid kokku hoida tehti kohalikes omavalitsustes pigem 2009. aasta lõpu kui alguse poole ning tegelikkusele enam vastavad eelarved tulid enamusel juhtudel alles 2010. aastal.

Uuringus üldistatakse, et alla 5000 elanikuga omavalitsuses ei suudeta tagada efektiivselt ja kuluökonoomselt kõiki ülesandeid, kuid alla 1000 elanikuga omavalitsusüksustes osutub paljude ülesannete täitmine võimatuks või äärmiselt kulukaks.

2010. aastal tuleb kohalike omavalitsuste hinnanguline koondeelarve  20 miljardi kanti ning Euroopa Liidu toetused moodustavad kohalike omavalitsuste koondeelarvest ligikaudu 8,7 protsenti. Järgmise aasta eelarves on planeeritud kohalike omavalitsuste koondeelarve 20,8 miljardit krooni. Selle juures on planeeritud toetada omavalitsusi umbes 2,3 miljardi krooniga, mis moodustab 11,36 protsenti kohaliku omavalitsuse eelarvest. See näitab, et Euroopa struktuuritoetuste osakaal on kasvanud. Samal ajal omavalitsuste kogu eelarve on jäänud enam-vähem sama mahu juurde.

Kiisleri sõnul on kohalike omavalitsuste tulubaas 2007. aasta tasemel, mil kohalikud omavalitsused pakkusid teenuseid mitte halvemini kui varasematel või hilisematel aastatel. «Praegu tegeleme Eestis valdavalt sellega, et vähendada erisusi edukate ja vähem edukate vahel läbi tasandusfondi ning erinevate meetmete rakendamise.» Tema sõnul tuleks taas avada debatt, kuidas toetada edukaid omavalitsusi ning kuidas luua vähem edukate baasilt uusi edukaid omavalitsusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles