Rammus või aitab talvel nahka hooldada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Looduskosmeetika poe juhataja Sandra Haugase sõnul sobib sheavõi nii näole, kehale kui huultele määrimiseks.
Looduskosmeetika poe juhataja Sandra Haugase sõnul sobib sheavõi nii näole, kehale kui huultele määrimiseks. Foto: Liis Treimann

Et kuiv toaõhk ja käre pakane nahale liiga ei teeks, soovitavad asjatundjad kuivuse ja ketenduse vastu võidelda nahka nii sees- kui välispidiselt toitvate rasvarikaste toodetega.
 


Talv toob muutused kogu organismis – naha teeb külm ilm tundlikumaks ja kuivaks, mikrovereringe aeglustub, kapillaarid muutuvad nähtavamaks ja naha rasusus väheneb, selgitas hooaja iluprobleeme kosmeetik-koolitaja Tiia Piirisild. Muutuste põhjustena nimetas ta külma ja pakast, kuiva toaõhku, suurt temperatuuride erinevust ning vähest päeva- ja päikesevalgust.

Toitumisteadlase Selma Teesalu sõnul tuleb naha tervis ja ilu peamiselt seestpoolt – suurimad nahahooldustoodete firmadki on teadlase kinnitusel teadlikud, et välispidiselt vaid toetame nahka, kuid esmatähtsad on toidust saadavad ained. Sestap tuleb pimedal perioodil menüüs esikohale tõsta rammusad ja D-vitamiinirikkad toidud.

Päikesepaistelisel ajal toodetakse olulist vitamiini ka nahas, kuid talvel peame valguspuuduse kompenseerima toiduga. Eestlaste D-vitamiini puuduse tõsidust näitas tänavu Tartu Ülikooli arstiteaduskonnas kaitstud Mart Kulli doktoritöö. Selgus, et talveperioodil on 73 protsendil inimestest vitamiinitase normist madalam.

Nahaprobleemide vältimiseks soovitas Teesalu hooaja menüüs aukohale tõsta järgmised toiduained: naturaalne taluvõi, hapukoor, mõistliku rasvasisaldusega piimatooted ja kala. Nendest omastame lisaks D-vitamiinile ka nahale vajalikke A- ja E-vitamiini ning kalast ka omega-3 rasvhappeid.

Paraku ei pruugi organism toidust vajalikku kogust vitamiine kätte saada. Toitumisteadlane soovitas sel puhul küsida apteegi käsimüügist toidulisandeid, mis sisaldavad nii D- kui E-vitamiini. Piirisild lisas, et päevas tuleb tarbida piisavalt vedelikke (1,5 liitrit), mis aitab kudedes niiskust säilitada. Kosmeetik pani ka südamele, et väga radikaalsed kaalulangetamised ei ole talvel head.

«Inimest tuleb vaadata tervikuna ja nahk peegeldab organismis toimuvat,» märkis Piirisild. Talveperioodil tuleks tema sõnul iluhoolduses tähelepanu pöörata igapäevasele naha niisutamisele ning kaitsmisele külma ja päikesekiirguse eest (eriti suusatamisel).

Looduskosmeetika poe Gaia Cosmetics juhataja Sandra Haugas soovitas eelkõige naha naturaalset kaitsekihti hoida. Kuiva naha ennetamiseks tuleks pesemiseks valida käesoe, mitte tuline vesi. Samuti peaks vältima sünteetiliste kemikaalidega pesemisvahendeid, mis tundlikku nahka ärritavad.

Vahetult pärast pesemist tuleks nahk rätikuga õrnalt kuivemaks tupsutada ja seejärel kohe kreem või õli (vältida veesisaldusega tooteid) peale kanda, mis niiskuse lukustaks. Karge ilmaga on Haugase sõnul näole ja kehale kandmiseks parimad sada protsenti looduslikud võided ja õlid, mis pakuvad kaitset ka keskkonnamõjude eest.

Erilist kaitset vajavad praegusel hooajal käed, mis pakasega tihtipeale kõige rohkem kannatada saavad. Looduskosmeetika asjatundja soovitas käenaha hooldamiseks sooja käevanni, kord nädalas koorimist ja intensiivset niisutamist.

Soovitused

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles