Kümne organisatsiooni ühispöördumine alkoholireklaami piiramise toetuseks: 1000 surma aastas on liiga palju (2)

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alkoholilett. Foto on illustreeriv.
Alkoholilett. Foto on illustreeriv. Foto: Liis Treimann

10 tervist väärtustavat organisatsiooni tegid täna avaliku pöördumise alkoholireklaami toetuseks. Postimees edastab pöördumise teksti täismahus.

«Alkoholi laastav mõju Eesti ühiskonnale ei ole hüpotees – see on tõestatud fakt. Eestis sureb 1000 inimest aastas alkoholisurma. 60 000 Eesti peret kannatab sõltuvustest tulenevate probleemide tõttu. Lisaks on tõestatud, et aastatel, mil müüakse rohkem alkoholi, suureneb õnnetuste ja isikuvastaste kuritegude arv. Kui alkoholisurmad näivad mõnele kauge teemana, siis õnnetused ja kuriteod võivad läbi halva juhuse puudutada meid kõiki.

Oleme proovinud lähenemist, et alkoholitootjad reguleerivad ise, mida ja kuidas reklaamida. Alkoholitööstuse dikteeritud reeglid pole aga toonud kaasa oodatud positiivseid tulemusi. Võib leida ka arvukalt näiteid selle kohta, kuidas alkoholitootjad enda kehtestatud reegleid on rikkunud. Järelikult on aeg võtta paremate tulemuste saavutamiseks kasutusele uued meetmed.

Uuringute andmetel toetab umbes 80 protsenti Eesti rahvastikust uute meetmete rakendamist. Reklaamipiirangute tõhususe argumenti toetavad ka teaduslikes uuringutes tehtud järeldused. Veel enam – Eestis eksisteerib poliitiline konsensus, et alkoholiprobleemiga tuleb aktiivsemalt tegeleda.

Peaminister Taavi Rõivas viis sotsiaalministrina kabinetti alkoholipoliitika rohelise raamatu. Siseminister Hanno Pevkur algatas 2011. aastal sotsiaalministrina rohelise raamatu koostamise ja pani töögruppide koostatu avalikule konsultatsioonile 2012. aasta detsembris. Justiitsminister Urmas Reinsalu on alkoholi kahjude vähendamise olulisusest korduvalt rääkinud, rõhutades vajadust teha rohkem, et roolijoodikud teedelt ära saada. Kristen Michal soovis roolijoodikud koolitusele saata. Margus Tsahkna on korduvalt esinenud konservatiivsemat alkoholipoliitikat toetavate vaadetega. On arusaamatu, miks tänasele Jevgeni Ossinovski poolt lõpule viidavale, aga ammu kokku lepitud reformile peaks üldse keegi poliitikutest vastu olema.

Lõpuks ometi on aastaid plaanitud reform ukse taga. Väga paljude tublide inimeste pingutused on kandnud vilja ning alkoholi liigtarbimise kahjusid pidurdavad meetmed, millest on aastate lõikes vaieldamatult väga palju räägitud, on välja töötatud.

On üllatav, et lisaks alkoholitööstusele on reformi vastu sõna võtnud ka mõned kaubandusorganisatsioonid. Alkoholi kogumüügi vähenemine on ometi kogu ühiskonna ja kõigi majandussektorite huvides, sest see tähendab alkoholi ühiskonda laastava mõju vähenemist.

Aeg on küps muutusteks. Oleme näinud, et alkoholitööstuse dikteeritud reeglid pole efektiivsed. Plaanitud reform toetab Eesti arengut ja tervema ühiskonna kujunemist. Kardame, et uuenduse vastased loevad liiga palju raha ja jätavad inimelud, perekonnad ning ühiskonna tagaplaanile. Meie jaoks on kõige olulisemad aga just inimesed. Meie toetame sotsiaalministeeriumi eelnõud.»

Allakirjutanud:

Eesti Arstiteadusüliõpilaste Selts

Eesti Arstide Liit

Eesti Nooremarstide Ühendus

Terve Eesti SA

Eesti Noorteühenduste Liit

Eesti Tubaka ja Alkoholi tarvitamise kahjude Koda

Eesti vaesusvastane võrgustik

Eesti Lastevanemate Liit

Eesti Skautide Ühing

Teaduse ja Kultuuri Sihtasutus Domus Dorpatensis

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles