Poola saadab Eestisse jalaväekompanii (3)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poola sõdurid.
Poola sõdurid. Foto: Reuters / Scanpix

Poola saadab kevadel Eestisse motoriseeritud jalaväekompanii, mis võtab osa ka suurõppusest Kevadtorm.

Üksuse Eestis viibimise aeg ja täpne tegevusplaan selgub lähiajal, ütles BNS-ile kaitseväe peastaabi pressiesindaja.

«Poola on meie olulisim liitlane Läänemere piirkonnas ja meie jaoks on tähtis, et lisaks Ameerika Ühendriikidele saadavad oma üksusi Eestisse ka teised NATO liikmesriigid,» lisas pressiesindaja.

Saksamaa kaitsevägi saadab tänavu Eestisse kompanii suuruse üksuse, mis saabub Eestisse suvel ning jääb siia novembrini. Kompanii relvastuses on jalaväe lahingmasinad Boxer. Kui välja arvata aasta alguses Eestis harjutamas käinud Hollandi üksuse kasutuses olnud Boxeri meditsiiniversioon, on tegemist esimese korraga, kui seda tüüpi lahingumasinad Eestisse tuuakse.

Ka saadab Ühendkuningriik sel aastal Eestisse kompanii suuruse maaväeüksuse, selle siiatuleku aeg sõltub teiste liitlasüksuste roteerumisest.

USA Euroopa ja Euraasia asjade abivälisminister Victoria Nuland ütles tänavu jaanuaris, et Ameerika Ühendriigid kutsuvad teisi liitlasriike oma sõdureid Baltimaadesse saatma, nii et igas riigis oleks rahvusvaheline pataljon.

«Mõte on selles, et igas Balti riigis on oma kompanii, mis on valmis tegutsema, ja on USA kompanii, mis on valmis tegutsema. Seega on küsimus selles, kas me leiame veel ühe liitlase, kes ühineks meiega alaliselt roteeruva kompaniiga, ning kas me saame need kompaniid ühendada nii, et tulemuseks oleks igal ajal pataljonisuurune jõud,» märkis abiminister.

Poola kaitseminister Antoni Macierewicz kinnitas teisipäeval Läti kaitseministri Raimonds Bergmanisega kohtudes, et Poola saadab Baltimaadesse sõjaväekompanii, edastati Läti kaitseametkonna pressiosakonnast.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles