«Arkaadia» lavastamine Tartus

Rein Veidemann
, TLÜ emeriitprofessor / Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Arkaadia» 19. sajandi tasand keskendub mõisapreili Thomasina Coverly (Jaanika Arum) ja tema koduõpetaja Septimus Hodge’i (Priit Strandberg) koolitundidele.
«Arkaadia» 19. sajandi tasand keskendub mõisapreili Thomasina Coverly (Jaanika Arum) ja tema koduõpetaja Septimus Hodge’i (Priit Strandberg) koolitundidele. Foto: Tõnis Järs

Tom Stoppard, «Arkaadia»

Tõlkija Anu Lamp

Lavastaja Ain Mäeots

Osades Jaanika Arum, Priit Strandberg, Sten Karpov, Ragne Pekarev, Margus Jaanovits, Piret Laurimaa, Karol Kuntsel, Jüri Lumiste, Tanel Jonas jt

Esietendus 13. veebruaril 2016 Vanemuise suures majas, nähtud etendus 16. märtsil

Arkaadia kujundina on olnud minu kirg Karl Ristikivi luuletusest «Minagi olin Arkaadia teel...» ja selle Tõnu Tepandi lauluversioonist alates. Oma viimati ilmunud novelliraamatugi olen pealkirjastanud «Arkaadia öö» (2014).

Tom Stoppardi «Arkaadiast» (1993) on nüüdseks saanud klassika. Näidendis vilksatab ka korraks leedi Croomi suu läbi üks teose metonüümilise pealkirja alusfraase et in Arcadia ego («olen isegi Arkaadias»), mida on tõlgendatud paradiisliku kohana, kus aga varitseb surm, nagu elus endaski.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles