Ekspert pelgab uusi rünnakuid

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahvusvahelise Aatomienergia Agentuuri juht Yukiya Amano.
Rahvusvahelise Aatomienergia Agentuuri juht Yukiya Amano. Foto: AFP/SCANPIX

ISIS õitseb kaoses ja korralageduses ning Belgia on koht, kus loodetakse tekitada vimma moslemite ja mittemoslemite vahele, kirjutas džihadismianalüütik Pieter Van Ostaeyen oma BBC kommentaaris «Miks võitsid ISISe džihadistid sihtmärgiks Belgia?».

Van Ostaeyen meenutas, et nii Pariisi kui ka Brüsseli rünnakute juures olid põhitegijaiks ISISe võitlejad, kes on kas Belgia kodanikud või vähemasti elasid seal. Tema sõnul oleks seepeale Belgiat küll lihtne süüdistada, aga selleks ei pruugi tingimata alust olla. «Naaberriigid ei pruugi olla jaganud hädavajalikku informatsiooni,» leidis ta.

«Algul oli Belgia edukas, suutes 2015. aasta jaanuaris vahele võtta Belgia džihadistidest koosneva ISISe rahukese Verviersis,» meenutas Van Ostaeyen. «Kuid Pariisi ja Brüsseli rünnakutega see muutus ning oht pole tõenäoliselt veel kadunud.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles