Belgia võimude suutmatus saab avalikuks

Hanna-Hulda Reinkort
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Brüsseli Zaventemi lennujaama juhi Arnaud Feisti sõnul võib sealse tavapärase töö täielikuks taastumiseks kuluda mitu kuud.
Brüsseli Zaventemi lennujaama juhi Arnaud Feisti sõnul võib sealse tavapärase töö täielikuks taastumiseks kuluda mitu kuud. Foto: SCANPIX/REUTERS

Aastaid on just Brüssel olnud üks Ameerika Ühendriikide Luure Keskagentuuri (CIA) terroristide ülekuulamismeetodite peamisi kritiseerijaid. Nüüd aga on rollid vahetunud ja Belgial endal tuleb anda vastust, miks Brüsselis kinni võetud Pariisi rünnakute ühe korraldaja Salah Abdeslami küsitlemine neil täielikult ebaõnnestus.

Washington Posti kolumnisti Marc Thiesseni sõnul on toimunud veresaun otseselt naiivsuse tagajärg, kuna Euroopa keeldub ikka veel tunnistamast, et terroriste tuleb kohelda teisiti kui tavalisi kurjategijaid.

Pärast ISISe arvatava logistikajuhi Salah Abdeslami arreteerimist ülemöödunud nädalal järgisid Belgia ametivõimud täpselt õiguskaitsemenetluse protseduuri. Abdeslamile määrati advokaat, öeldi, et tal on õigus vaikida, ja temast sai üks paljudest Belgia kriminaalkohtu süsteemis. Neli päeva hiljem pani aga sama rühmitus toime terrorirünnakud, tappes Brüsselis 32 inimest ja vigastades sadu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles