Kosovlane põgenes vendeta eest Eestisse (11)

Georgi Beltadze
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mevlud, tema Eestis sündinud tütar ja naine
Mevlud, tema Eestis sündinud tütar ja naine Foto: Meelis Meilbaum / Virumaa Teataja

Nagu mainis president Toomas Hendrik Ilves oma vabariigi aastapäeva kõnes, ei ole kaugeltki kõik sisserändajad pärit sõjakolletest. «Neil tuleb aidata luua heaolu oma kodus,» vihjas ta tulijate tegelikele põhjustele. Aga hoopis teine asi on riigipea sõnul põgenikega ning seejuures ei page ka mitte kõik põgenikud sõja eest. Viimaste hulka kuulub politsei- ja piirivalveameti hinnangul ka Rakveres elav Mevlud (täisnimi on Postimehele teada – G. B.), kes põgenes Kosovost teda ähvardava tapmise eest.

«Minu vend andis ennast kohe võimudele üles, aga enne seda ta helistas mulle ja rääkis juhtunust. Ta hoiatas mind, et tapetu naise vend oli juba jõudnud temaga ühendust võtta ning ähvardanud mind teise ilma saata, ning lisas, et ma vaadaku nii enda kui ka oma pere järele,» meenutab Mevlud.

Tund hiljem saabusid Mevludi koju politseinikud, kes ütlesid otse välja, et nende käed jäävad tema ja ta pere (toona kasvas peres üks laps – G. B.) turvalisuse tagamisel lühikeseks, mistõttu peaksid nad oma elu huvides parem kodust lahkuma. «Mul ei jäänud muud üle, kui saata naine ja poeg ämma juurde ning suunduda ise pealinna. Kusjuures politsei saatis mind kõigest kolm kilomeetrit linnast välja ja siis olin omapäi,» märgib ta.

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles