Riik andis koolipiima ostuks 50 senti juurde

Mirjam Mäekivi
, Postimees.ee tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaetud toidulaud Rakvere reaalgümnaasiumis.
Kaetud toidulaud Rakvere reaalgümnaasiumis. Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Piima hinna tõusu korvamiseks suureneb riigi toetus koolipiima liitri kohta viiskümmend senti. Kui põllumajandusminister Helir-Valdor Seederi hinnangul peaks sellest piisama, siis omavalitsusjuhid on teist meelt, kirjutab Madis Filippov tänases Postimehes.

Ettepaneku leida koolipiima programmile riigieelarvest lisaraha, mis kataks ostetavate piimatoodete maksumuse täielikult, tegi detsembri alguses Järvamaa Omavalitsuste Liit.

Uuest aastast tõusebki riigi toetus 3,6 kroonilt 4,06 kroonile, mis tähendab, et koos Euroopa Liidu panusega saavad omavalitsused koolipiimale senise 6,53 krooni asemel 7,04 krooni.

«Eks see abiks on ikka. Näitab riigi suhtumist, et nad võtsid meid kuulda,» kommenteeris üks ettepaneku taga olnud omavalitsustegelasi, Albu vallavanem Kalju Kertsmik. Samas ta märkis, et nende vallas jääb piimaliitri hind siiski kümne krooni kanti.

Põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder tunnistas, et toetuse suurendamise otsustamisel oli tähtis kohalike omavalitsuste ettepanek, kuid osalt oli toetussumma tõstmine ka plaanipärane tegevus.

«Kuigi toetust on varemgi turuhindade järgi vähendatud ja suurendatud, oleme nüüd keerulise ülesande ees,» sõnas minister. Ta osutas, et piima hind erineb taotlustes kooliti enam kui kaks korda, sest omavalitsused ja asutused ostavad seda sisse erineva hinnaga.

Hinnavõrdluseks võib välja tuua, et kui näiteks juunis maksis Sõmerpalu põhikool piimaliitri eest 5,17 krooni, siis Palamuse vald 12 krooni.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles