Kuidas kommenteerib Martin Helme fakti, et tema esivanemad on venelased? (46)

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Martin Helme.
Martin Helme. Foto: Erik Prozes / Postimees

Ehkki EKRE juhtivpoliitiku Martin Helme Viljandis välja öeldud seisukoht näitas, justkui peaks ta vääriliseks presidendks vaid n-ö tõupuhast eestlast, siis täna väidab ta, et rahvus on identiteedi ja kuuluvustunde küsimus. «Me keegi ei tegele tõupuhta eestlase väljauurimisega. See on totakas tegevus,» leidis ta.

Postimees uuris täna pärastlõunal Martin Helmelt, kuidas kommenteerib ta seda, et ka tema enda esivanemad ei ole Eesti nimedega (Mart Helme emapoolse vanaisa Ludvig Hendriksmanni ema oli Tatjana Hendriksmann, kelle vanemad olid omakorda Jekaterina Zimarjev ja isa Sergei Zimarjev – toim.).

«Ma olen kerges hämmingus, kui kergekäeliselt Eesti progressiivne meedia ja poliitiline seltskond natsieugeenikasse langeb,» ütles ta. Küsimusele, mida ta täpselt selle all mõtleb, vastas Helme: «Selle all mõtlen ma, et tegeleb mingite rassiteoreetiliste vereliinidega ja rahvusgeneetilise protsendi arvutusega.»

EKRE aseesimehe sõnul ei ole tema ega keegi teine tema erakonnast seda kunagi teinud. Vastupidi, rahvus on tema sõnul identiteedi ja kuuluvustunde küsimus. Ja Marina Kaljurand on tema väitel end korduvalt just venelasena identifitseerinud.

«See on loogiline – kui tema vanemad on venelased, siis loomulikult ta peab end venelaseks,» sõnas Helme. «Ma ei ole seda talle kunagi pahaks pannud või pidanud häbenemisväärseks.»

Veelgi enam, kui Viljandis ütles Helme, et Kaljuranna põhiprobleem on see, et ta on rahvuselt venelane, siis täna nägi ta suurema probleemina hoopis muud. «Meie jaoks ei ole Marina Kaljuranna põhihäda selles, kes on tema vanemad,» ütles ta.

Helme sõnul on nende erakonna silmis Kaljuranna põhiprobleem hoopis vastuvõetamatud poliitilised seisukohad, mis puudutavad näiteks piirilepingut või okupatsioonikahjude hüvitamise nõudmist.

Küsimusele, kas Helme ise peab ennast siis n-ö õigeks eestlaseks, vastas ta: «Me keegi ei tegele tõupuhta eestlase väljauurimisega. See on totakas tegevus. See ongi seesama natsieugeenika mõtteviis ja me ei tegele mingite vereliinidega.»

Loe lisaks:
Martin Helme: Marina Kaljuranna põhiprobleem on see, et ta on venelane
Mart Helme oma vereliini kohta: Kas Te olete jaburaks läinud?!

Kommentaarid (46)
Copy
Tagasi üles