Türgi kodanikele terendab viisavaba pääs Euroopa Liitu

Hanna-Hulda Reinkort
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Migrant Kreeka Idomeni pagulaslaagris protesteerimas vastuolulise ja inimõigusorganisatsioonide poolt kritiseeritud ELi-Türgi leppe vastu.
Migrant Kreeka Idomeni pagulaslaagris protesteerimas vastuolulise ja inimõigusorganisatsioonide poolt kritiseeritud ELi-Türgi leppe vastu. Foto: Scanpix/AP

Euroopa Komisjon (EK) tegi ettepaneku tagada 80 miljonile türklasele viisavaba sissepääs Schengenisse juhul, kui Türgi ametiasutused peavad kinni lubadusest täita võimalikult kiiresti kõik Türgi viisanõude kaotamise tegevuskava seni täitmata kriteeriumid, teatas EK.

Türgi kodanike õigus Euroopa Liidus viisavabalt reisida võib kuulutada uut lehekülge Ankara suhetes ELiga, märkis pärast komisjoni otsust Türgi välisminister Mevlüt Çavuşoğlu.

Viisavabadus on olulisim osa ELi ja Türgi tänavu 18. märtsil vastu võetud ühisavaldusest, mille alusel asuti kiirendama viisanõude kaotamise tegevuskava täitmist eesmärgiga vabastada Türgi kodanikud viisanõudest hiljemalt 2016. aasta juuni lõpuks, kui kõik vajalikud kriteeriumid on täidetud. Selleks et Euroopa Parlament ja nõukogu saaksid viisavabadust käsitleva otsuse plaanitud ajaks vastu võtta, tuleb Komisjoni sellesisuline ettepanek esitada mai alguses, et riikide parlamentidel jääks eelnõu heakskiitmiseks kaheksa nädalat, märkis EK.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles