Martin Helme solvus Sirbis ilmunud pildi peale (94)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Martin Helme
Martin Helme Foto: Mihkel Maripuu

Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) aseesimees Martin Helme avaldas kultuurilehes Sirp ilmunud pildi pärast nördimust nii sotsiaalmeedias kui ka riigikogu suures saalis, kus pidas vajalikuks sellest rääkida.

Helme ütles Postimehele, et peab riigikogu EKRE fraktsiooni nõunikega veel arutama ja langetab otsuse lähiajal. Tema sõnul on veel otsustamisel, kas ta esitab Sirbi vastu kaebuse pressinõukogule või avaliku sõna nõukogule.

Helme avaldas Sirbis ilmunud pildi pärast nördimust ka sotsiaalmeedias.

Foto: Ekraanitõmmis

«Kuulun nende 99,998 protsendi eesti inimeste hulka, kes ei loe regulaarselt Sirpi, eelkõige selle väljaande väljakannatamatu vasakpoolse sisu pärast. Selle tõttu avastasin alles mõningase hilinemisega uue taseme, millega «kultuurileht» hiilgab. Äkki on see näide vihakõnest?» kirjutas Helme.

Ta märkis, et lepib tegevpoliitikuna kriitika ja isegi sõimuga, aga pildi tiražeerimisega valatakse elegantse liigutusega sopaga üle ka inimesed, kes seda millegagi ära ei ole teeninud. Lisaks on pilt Helme sõnul ühe päris kunstniku kontseptsiooni vaimuvaene plagiaat.

«Sirp on loomulikult maksurahadel tehtav leht, seda annab välja SA Kultuurileht, mille nõukogu määrab kultuuriminister. Muu hulgas on nõukogu ülesanne (põhikirja punkt 2.3.4) luua toimetustele tingimused ajakirjade intellektuaalse sisukuse tagamiseks ja (pp 2.3.5) kindlustada toimetuskolleegiumide kaudu väljaannete sisulist kvaliteeti. Kui toimetajal ei hakanud sellise pildi peale helisema intellektuaalse sisukuse ja kvaliteedi, samuti sündsuse häirekell, siis oleks see pidanud hakkama helisema peatoimetajal. Aga näe, ei hakanud. Oleks mina ülemus, laseks ma nad mõlemad lahti, aga mina ei ole ülemus,» märkis Helme.

Ühtlasi kutsus Helme inimesi avaldama nördimust sellise pildi avaldamise üle maksumaksja raha eest tehtavas kultuurilehes ning kutsus neid helistama ja kirjutama Sirbi toimetajatele.

Sirbi peatoimetaja Ott Karulin ütles vastuseks Helme kriitikale, et igal kunstnikul on vabadus ennast väljendada.

«Sirp on ikka Eesti kunstnike teostega artikleid illustreerinud, nii ka viidatud juhul. Seejuures lähtume eeldusest, et kunstnikul on vabadus end väljendada, nagu on ka kunsti sotsiaalseks rolliks ühiskonnas toimuvatele protsessidele reageerida,» kommenteeris Sirbi pearoimetaja Ott Karulin.

Sirbi kunstitoimetaja Reet Varblane märkis, et kuna lehes ilmunud artikkel käsitles kriitiliselt kunstiinstitutsioone, tõstatab Kadi Estlandi teos, mille alusfoto on tehtud Kumu 10. sünnipäeva peol, küsimuse kultuuriinstitutsioonide legitimiseerivast rollist.

«Samal ajal on Estlandi teos viide Jaan Toomiku ja Vano Allsalu aktsioonile 1989. aastal Prahas. Tol ajal kohtas Eestis suurtel rahvakogunemistel juba nii tihti kaelas rippuvate plakatitega tegelasi, et nad olid muutunud peaaegu nähtamatuteks. Kunstnikud võtsid selle visuaali üle, aga lisasid niiöelda üliargise sõnumi, mis nüüd, 17 aastat hiljem, uue konservatiivse laine esilekerkimisega Estlandi teoses päevakajalise tähenduse omandab,» ütles Varblane.

Täna pärastlõunal võttis Helme Sirbis avaldatu jutuks ka riigikogu suures saalis, kus ta tutvustas kooseluseaduse kehtetuks tunnistamise ettepanekut. Ta märkis, et kui Eestis on nurisetud selle üle, kuidas EKRE poliitilisele areenile tulekuga on läinud poliitiline diskussioon väga teravaks ja agressiivseks, siis tegelikult on asjad vastupidi.

«Juhiksin tähelepanu ühele pildikesele, mis oli kahe nädala taguses Sirbis, kus väga ropult oli karikeeritud mind isiklikult, ja siis paneksin sinna kõrvale eelmisel nädalal riigikogus Sotsiaaldemokraatlikust Erakonnast pärit õiguskomisjoni esimehe algatusel toimunud arutelu vihakõne üle. Üks Rootsi vasakpoolne oli ka kohale toodud, kes rääkis meile, mis on ja kuidas on vihakõne ja korrutas korduvalt, et te peate võtma vastu seaduse, mis kriminaliseerib vihakõne,» rääkis Helme kooseluseaduse tühistamise arutelul.

Tema hinnangul on vihakõnega tegu ka Sirbis avaldatud pildi puhul. «Kui me võtame sotside mõõdikud, mis olid eelmisel nädalal seal õiguskomisjoni arutelul, siis Sirbis avaldatud pilt on üks ühele vihakõne, üks ühele vihakõne konservatiivse maailmavaate vastu või konservatiivse poliitika vastu. See on klassikaline vasakpoolsete poolt kasutatud taktika,» leidis ta.

Helme hinnangul on see, milliste võtetega saavutavad «homoideoloogid või sallivuslased» oma eesmärke, nagu õpikust võetud. Tema sõnul võetakse ette üks konkreetne inimene ja «ruineeritakse ära».

«Ma meenutan, mis tehti Jaak Madisoniga vahetult peale valimisi. See on klassikaline Alinsky taktika, kus võetakse üks konkreetne inimene ja tehakse pulbriks selle jaoks, et nii-öelda vastasleeri ridadesse lüüa auk sisse. See on see, mida kasutatakse. Nii et kui me räägime vihakõne õhutamisest Eestis, siis sellega eelkõige tegelevad homoideoloogid, sallivuslased ja sellele muidugi aitab suurepäraselt kaasa Eesti vasakpoolne meedia,» arvas Helme.

Kommentaarid (94)
Copy
Tagasi üles