Poolemeetrine lumekiht teeb tallinlaste elu põrguks

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hobujaama tänaval sulges kaupa maha laadiv veokijuht nii osavalt kõnnitee, et jalakäijad pidid edasi pääsemiseks üle lumehangede ja raudpiirde ronima.
Hobujaama tänaval sulges kaupa maha laadiv veokijuht nii osavalt kõnnitee, et jalakäijad pidid edasi pääsemiseks üle lumehangede ja raudpiirde ronima. Foto: Toomas Huik

Harku mõõtepunkti andmetel on Tallinnas sel talvel maha sadanud 56 sentimeetri paksune lumekiht. Kaks kuud talve on veel ees, kuid pealinn on juba praegu omadega raskustes.


Hobujaama tänaval Postimaja kõrval olev lumest puhastamata kõnnitee on juba legendiks muutunud.

«Issand, see on ikka veel koristamata!» imestavad inimesed, kes siin paari nädala eest pahkluuni lumes sumpasid. Vahepeal pole asi kriipsu võrragi paranenud, vaid taevast alla tulnud uue lumekoguse võrra hullemaks muutunud.

Postimajast edasi, kobarkino poole on kõnnitee küll kõnnitav, kuid selle sulgeb reede lõuna ajal kullerfirma DPD Eesti veok, mis pargib ennast nii tihedalt kõnnitee otsa, et keegi mööda ei saa.

«Mul ükskõik! Helistage DPDsse, kui tahate. Helistage Savisaarele, las veab linnast lume minema!» praalib autojuht. Küsimusele, kas ta on valmis vastutama, kui mõni laps tema süü läbi seal auto alla jääb, jätab mees vastamata.

Kojamehe ramm lõppes

Aga võrreldes kõigi lumetakistustega, mida Hobujaama tänav pakub, pole üks kaubikujuht tegelikult kõneväärtki. Ent pisut kurb on, et lumest puhastamata on kõnnitee tänaval, mida kasutavad ohtralt nii sadamast tulevad turistid kui kino külastavad lapsed.

Reede lõunaks on Tallinnas juba paar tundi lund sadanud, kuid kesklinnas ei sega lumesadu vähemalt esialgu ei jalgsi ega autoga liiklemist.

Jalakäijate pärusmaa Vabaduse väljak on täis rõõmsaid inimesi, kes paistavad ilusat talveilma nautivat. Üks noor isa laskub koos lapsevankriga väljaku maa-alusesse ossa mööda trepiastmeid, sest sinna viiva kaldtee on ajutise aiaga sulgenud ühe eratelekanali logodega ehitud seltskond.

Vabadussõja võidusamba juurde ja Toompea poole viivad trepid on enam-vähem puhtad ning päevast lumesaaki kühveldab üks mees sealt energiliselt minema. Ka samba tagant Harjumäele viiv trepp on kenasti puhas, kuid ilmselt lõppes viimase astmega kas kojamehe ramm või tööpiirkond, sest edasi peavad uudishimulikud turistid sumpama lumes.

Samamoodi entusiastlikult trambivad fotohimulised väliskülalised lumes ka Toompeal, kus riigikogu parkla on lumest puhas, aga torupiirdest väljapoole jääv ala on kaetud paksu lumepudruga.

Otsekui lehm libedal jääl

Selle eest all-linnas annavad reedene päev ja lumesadu ennast juba tunda. Autoga Liiva­laiast mööda Juhkentali tänavat bussijaama jõudmiseks kulub tubli veerandtund. Sportlikuma olemisega inimene läbiks selle distantsi ilmselt kiiremini, kui kõnnitee kohati hangedesse tallatud jalgrajaks ei kahaneks.

Lastekodu tänav on Keskturu ees hull nagu ikka, kuigi mõningaid paranemise märke on sõiduteel märgata. Kõnnitee kohta ei tea öelda, sest nii palju kui seda siin üldse on, on see paksu lume alla maetud.

Tüüpiline pilt sõiduteel on aga selline, et mõni auto üritab liigse gaasiandmisega kiilasjää pealt minema saada. Samal ajal toetab ennast selle auto vastu samal kiilasjääl libisev vanainimene. Kõrvaltvaatajal jääb üle vaid loota, et inimese ja auto kohtumine õnnelikult lõpeks.

Miks Tallinnas lund merre ei lükata?

•    Helsingi eeskujul lume merre lükkamiseks ei ole Tallinnas head kohta.
•    Kõne alla võiks tulla vaid linnahalli kai, kuid Nõmmelt või Lasnamäelt lume sinna vedamine ei ole kõige mõistlikum variant, sest veokulud lähevad liiga suureks.
•    Selle variandi miinus on ka see, et pidevalt peab töötama mõni pukseri-tüüpi laev, mis lume meres laiali ajab. See on jällegi kallis.
•    Helsingi kasutab ka seda võimalust, et lund veetakse heitvee puhastusjaama, kus soe vesi sulatab lume ja see suunatakse merre. Tallinna veepuhastusjaam asub aga Paljassaares, kuhu saaks vedada ehk vaid Põhja-Tallinna lund.
Allikas: Tallinna linnavalitsus

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles