Riigireetmise eest määratavad karistused vaadatakse üle

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Justiitsministeerium hakkab üle vaatama riigivastaste kuritegude eest määratavaid karistusi ning vajadusel tehakse ettepanek nende muutmiseks.


Justiitsministeeriumi teatel kavatsetakse analüüsida eelkõige riigivastaste süütegude peatüki esimest jagu.

Ministeeriumi nõuniku Tuuli Ploomi sõnul käsitleb see osa Eesti iseseisvuse ja sõltumatuse vastu suunatud nii vägivaldset kui ka vägivallatut tegevust, sama tegevust välismaalase poolt, riigireetmist, salakuulamist, riigi põhiseadusliku korra vastase ühenduse tegevust ning üleskutset riigivastase kuriteo toimepanemisele.

Ploomi kinnitusel plaanitakse üle vaadata nii karistuste määrad kui ka rahvusvaheline praktika.

«Teiste riikide sanktsioonid vajavad kindlasti põhjalikumat võrdlemist, sest täna näiteks on Prantsusmaal riigireetmise eest ette nähtud karistus sama suur kui Eestiski - kuni 15 aastat, samas võimaldavad Saksa seadused sel puhul ette näha kuni eluaegse vangistuse,» selgitas nõunik.

Analüüsi tulemusena kujundab justiitsministeerium seisukoha, kas ja mil määral vajavad nimetatud süütegude eest täna ette nähtud karistused muutmist.

Riigivastaste kuritegude karistusmäärade analüüs valmib oktoobri keskpaigaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles