NATO sõjaline komitee toetas vägede suurendamist Baltimaades ja Poolas

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA asekaitseminister ütles aprilli lõpus, et NATO paigutab kõigisse kolme Balti riiki ja Poola pataljoni suuruse üksuse.
USA asekaitseminister ütles aprilli lõpus, et NATO paigutab kõigisse kolme Balti riiki ja Poola pataljoni suuruse üksuse. Foto: SCANPIX

NATO sõjaline komitee kiitis kolmapäeval heaks mitmerahvuseliste pataljonide saatmise Baltimaadesse ja Poola, ütles Leedu esindaja komitees.

«Kaitsevägede juhid arutasid sõjalise kohaloleku suurendamist Baltimaades ja Poolas, Rumeenias ja Bulgaarias. Kaitsejuhid jõudsid kokkuleppele edastada ministritele sõjalised soovitused, et igas Balti riigis ja Poolas peaksid olema pataljoni suurused üksused,» ütles Leedu brigaadikindral Gintautas Zenkevičius Brüsselist telefonitsi BNS-ile.

Tema sõnul koosneb pataljoni suurune väegrupp umbes 1000 sõdurist.

Zenkevičiuse sõnul ei ole veel otsustatud, kes hakkab rahvusvaheliste pataljoni gruppide moodustamist juhtima, ent Leedu ametnike sõnul kinnitasid Saksa ametnikud neile, et Saksamaast saab Leetu paigutatava sõjaväeüksuse juhtriik.

«Need juhtriigid tehakse ilmselt teatavaks Varssavi tippkohtumisel,» ütles kindral.

Zenkevičius lausus, et NATO sõjaline komitee arutas Bulgaaria ja Rumeenia palvel ka alliansi laevastiku paigutamise võimalusi Mustale merele.

Sõjalise komitee soovitusi hakkab lähinädalatel arutama NATO kaitsepoliitika- ja planeerimiskomitee. Seejärel peab otsuse NATO vägede suurendamisest Baltimaades ja Poolas heaks kiitma Põhja-Atlandi nõukogu suursaadikute tasemel.

Lõplikku heakskiitu on oodata juunis NATO kaitseministrite kohtumisel. NATO Varssavi tippkohtumine peetakse 8. ja 9. juulil.

USA asekaitseminister Robert Work ütles aprilli lõpus, et NATO paigutab kõigisse kolme Balti riiki ja Poola pataljoni suuruse üksuse. Väidetavalt panustab USA kahe ning Saksamaa ja Suurbritannia kumbki ühe pataljoniga.

Baltimaade kaitsevägede juhid palusid eelmisel aastal NATO-le saadetud kirjas allianssi paigutada igasse Balti riiki pataljoni suurune üksus.

NATO on suurendanud sõjalist kohalolekut oma idatiival alates 2014. aasta kevadest vastuseks Venemaa Ukraina-vastasele agressioonile.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles