PERSOON: Naine väikese suure riigi eesotsas

Jürgen Tamme
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tsai Ing-wen lubab kaitsta Taiwani rahva elustiili: 23 miljoni elaniku vabadust ja demokraatiat.
Tsai Ing-wen lubab kaitsta Taiwani rahva elustiili: 23 miljoni elaniku vabadust ja demokraatiat. Foto: SCANPIX

Ühed iseloomustavad teda kui vallalist lastetut naist, kel puudub emotsionaalset tasakaalu pakkuv pere- ja tundeelu ning kes seetõttu kaldub ekstremismi. Teised aga peavad teda, vastupidi, hoopis ratsionaalseks, rahulikuks ja sõltumatuks kindla käega juhiks. Nii vastakalt on kirjeldatud Tsai Ing-weni (59), kellest sai 20. mail Taiwani uus president.

Pole ilmselt üllatav, et esimene kirjeldus pärineb Hiina Rahvavabariigi riiklikust väljaandest. Rahvavabariik peab 1949. aastal lõppenud kodusõja järel Mandri-Hiinast eraldunud Taiwani oma provintsiks, mis tuleb taas ühendada, vajadusel jõuga. End ametlikult Hiina Vabariigiks nimetav Taiwan väidab end aga olevat tänini Hiina riigi legitiimse valitseja. Mõlemad räägivad «ühe Hiina» põhimõttest, kuid tõlgendavad seda täiesti erinevalt.

Taiwani staatus võib esmapilgul tunduda hiinlaste omavaheline tüli, sest 95 protsenti Taiwani elanikest on pärishiinalased ehk hanid, ka keel ja kultuur on neil samad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles