Mogherini jäi Vene laevade asjus napisõnaliseks

Jürgen Tamme
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene allveelaev «Novorossiisk»
Vene allveelaev «Novorossiisk» Foto: SCANPIX

Venemaale kehtestatud sanktsioonid ei keela Vene sõjalaevadel mõne Euroopa Liidu liikmesriigi sadamate kasutamist, kui võõrustajariik on selleks vastava loa andnud, ütles ühenduse välisteenistuse juht Federica Mogherini üleeilses avalduses.

Venemaale kehtestatud piirangud ei sisalda keeldu kasutada ELi liikmesriikide sadamarajatisi, märkis Mogherini vastuses 11 eurosaadiku, nende seas ka Kaja Kallase järelepärimisele, miks Hispaania on ajal, mil Ukrainas jätkub Venemaa osalusel sõjategevus ning liikmesriigid on seetõttu kehtestanud Moskvale sanktsioonid, võõrustanud Ceuta sadamas Vene sõjalaevu.

«Kui teatav sadama kasutamisega seotud aspekt kuulub kehtivate piiravate meetmete kohaldamisalasse, vastutavad asjaomastes õigusaktides sätestatud meetmete kohaldamise ja täitmise tagamise eest liikmesriikide pädevad asutused,» seisab vastuses. «Välisriikide sõjalaevade vahepeatuste puhul peab asjaomase riigi välisministeerium andma selleks üldise või ad hoc diplomaatilise loa.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles