Välismaa lühiuudised 21.07

Kerstin Meresma
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Caitlyn (Bruce) Jenner
Caitlyn (Bruce) Jenner Foto: Reuters/ScanPix

«Tunnistamine, et olen transseksuaal, oli lihtsam kui tunnistamine, et olen vabariiklane.»

Endine kümnevõistleja ja olümpiavõitja Caitlyn (Bruce) Jenner kirjeldas eile oma kogemusi vabariiklaste parteikongressil. 

-Kõik Nice’i rünnaku 84 ohvrit on tuvastatud

Kõik Nice’i terrorirünnaku 84 ohvrit on tuvastatud, ütles eile kõrge Prantsuse ametnik.

Prokuratuuri pressiesindaja Agnès Thibault Lecuivre’i sõnul pole ametliku tuvastamisprotsessi lõpusirgel hukkunute arv kasvanud. Võimud pole avalikustanud 14. juuli terroriaktis hukkunute täiemahulist nimekirja.

Thibault Lecuivre’i väitel viibib seoses rünnakuga vahi all viis inimest, kellest kahe puhul on pikendatud tavapärast 96 tunni pikkust kinnipidamisaega. AP/BNS

-Indoneesia tagaotsituim terrorist on surnud

«Santoso nime all tuntud Abu Wardah sai surma esmapäevases tulevahetuses Indoneesia julgeolekujõududega,» kinnitas kohaliku valitsuse esindaja Luhut Panjaitan.

Santoso oli Ida-Indoneesia Mujahideeni (EIM) nimelise rühmituse juht. EIM on esimene Indoneesia grupeering, kes on truudust vandunud ISISe terrorirühmitusele.

Santosot ja EIMi teisi liikmeid on taga otsitud 2012. aastast alates, kuid grupi liider õnnestus tabada alles selle aasta jaanuaris alustatud operatsiooni käigus.

Indoneesia riikliku politseiüksuse esindaja Boy Rafli Amari sõnul sai koos Santosoga surma ka teine grupeeringu liige. Terrorirühmituse juht identifitseeriti sõrmejälgede abil. CNN/PM

-Numbriuudis

49 aastat

puudusid diplomaatilised suhted Iisraeli ja Guinea vabariigi vahel.

-ELi liikmesmaades sooritati mullu üle 200 terrorirünnaku

Euroopa Liidu liikmesmaades sooritati eelmisel aastal kokku 211 terrorirünnakut, teatas eile ELi politseiagentuur Europol, mille sõnul on selle hulka arvestatud ka ebaõnnestunud aktsioonid.

Europoli uue raporti kohaselt korraldati rünnakuid kuues ELi riigis: Prantsusmaal, Kreekas, Itaalias, Hispaanias, Taanis ja Suurbritannas. Viimases neist enam kui pooled terroriaktidest. Surma sai neis rünnakutes 151 ja vigastada rohkem kui 360 inimest.

ELi territooriumil korraldati mullu 60 terrorirünnakut rohkem kui 2013. aastal. BNS

-Inimõiguslased kritiseerisid Kreekat lapsmigrantide vahistamise eest

Inimõigusorganisatsioon Human Rights Watch (HRW) kritiseeris eile Kreekat ning kutsus riiki üles vabastama saatjata kinni peetud migrantidest lapsi.

«Kreekal tuleb lastele leida ruumi asutustes, kus nende eest korralikul hoolitsetakse,» sõnasid inimõiguslased.

HRW teatas avalduses, et varjupaikade ülerahvastatus on viinud pikaajalise kinnipidamiseni lastele sobimatutes kohtades. Grupi sõnul hoitakse 18 mujale toimetamise ootel last politseijaoskondades ning sadu viibib ülerahvastatud põgenikelaagrites.

«Kõige noorem kongis kinni hoitud laps on 14-aastane,» sõnas HRW esindaja Eva Cosse, kes süüdistas Kreeka valitsust laste eest mitte hoolitsemises. «Nendes kongides ei tohiks lapsed viibida päevagi,» ütles ta. AP/BNS

-Eesti võtab tõenäoliselt üle Suurbritannia ELi eesistumise

Eesti võtab tõenäoliselt üle Suurbritannia eesistumise Euroopa Liidus 2017. aasta teisel poolel, kirjutas EuObserver eile pärast ELi suursaadikute kohtumist. BNS

-Soome eraldab Iraagile 10 miljonit eurot

Enamik Soome eraldatavast rahast läheb demineerimistöödeks, ISISe käest tagasivallutatud alade taastamiseks ja humanitaarabiks Iraagis ja Süürias. BNS

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles