Loobumine võtab suitsetaja oimetuks

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Corbis / Scanpix

Tarbija24 palus endistel suitsetajatel jagada tubakast loobumise kogemusi, mida kogunes 250. Allpool kirjeldavad pahest loobumist kolm staažikat suitsetajat.

Otsustav kuupäev

Kuni 20. juunini tegin suitsu nagu tavaliselt. Kui 20. juuni vahetus 21. juuniga, kustutasin oma viimase sigareti. Ja siis hakkas tõeline piin...

Ometi sain ma esimese nädala kuidagi väga lihtsalt mööda, siis algas raskem osa. Sisendasin endale, et kui juba nädala suudan ilma olla, suudan ka järgmise päeva. Sellist mõtet kasutasin iga päev.

Kolm aastat läks mööda ning 20. juulil hakkasin uuesti suitsetama.

Nüüd olen kolm aastat jälle suitsetaja olnud ja võtnud vastu otsuse, et kuna mulle meeldib ja ma tõesti naudin seda, siis niipea ma sellest loobuda ei kavatse.

Aga kõigile mahajätjatele soovitan kõigepealt leida endas see tahe. Mingite plaastrite, nätsude ja tablettidega pole mõtet jamada, see on organismi petmine.

Kui ei taha enam suitsetada, siis tõmba üks korralik suits, viska pakk minema ja sisenda endale, miks sul seda enam vaja pole. Kui oled tugev inimene, saad sellest lahti.

Siim Lekko

Suits läks koos tööga

Jätsin suitsetamise lõplikult maha 15 aastat tagasi. Asi õnnestus kolmandal tõsisemal üritamisel. Esimesed kaks korda suutsin paar kuud vastu pidada ja siis sattusin olukorda, kus olin kirglike suitsetajatega koos ja endal olid töös pingelised momendid. Siis mõtlesin, et olen jube tubli olnud ja võin endale ikka ühe suitsu lubada. Tegingi selle ühe ära ja siis paari päeva pärast veel ühe ja siis juba iga päev ühe ja siis iga päev palju.

Kolmandal katsel tegin enne eeltööd ja asi õnnestus hämmastavalt lihtsalt. Nimelt oli mul kavas töökohta vahetada ja sisendasin endale juba pool aastat, et kui endiselt töölt lahkun, jätan suitsetamise maha.
Viimasel tööpäeval sai mul pärast lõunat suitsupakk tühjaks, kuid minu enda määratud tähtajani oli veel aega ja ma ostsin uue paki suitsu.

Kui tööpäeva lõpus käisin koos töökaaslastega veel baaris söömas, tegin viimase suitsu, panin suitsukoni baariletile tuhatoosi, istusin autosse ja sõitsin koju. Mul oli koju sõita kaks tundi ja tavaliselt olin ma sel ajal palju suitsetanud, kuid seekord enam mitte.

Rein Mõis

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles