Prantsuse katalaane nörritab haldusreform

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2014. aasta 9. novembril Hispaania katalaanide korraldatud konsultatiivsel referendumil käisid Kataloonia iseseisvuse poolt hääletamas ka põhjakatalaanid Perpignanis.
2014. aasta 9. novembril Hispaania katalaanide korraldatud konsultatiivsel referendumil käisid Kataloonia iseseisvuse poolt hääletamas ka põhjakatalaanid Perpignanis. Foto: AFP/SCANPIX

Prantsuse parlamendi otsus liita riigi 22 administratiivset piirkonda 13ks pahandas nende riigi katalaane.

Nimelt tähendab see, et katalaanide kodupiirkond Languedoc-Roussillon Kagu-Prantsusmaal liideti kõrvalasuva Midi-Pyrénées’ga ja liitüksusele antakse uus nimi – Occitanie. Roussillonis elab umbes 450 000 prantsusekatalaani või – nagu nad end ise kutsuvad – põhjakatalaani, kelle esindajad on Occitanie nime vastu.

Tänaseks on Põhja-Kataloonia pealinnaks peetavasse Perpignani kavandatud nimevahetusvastane meeleavaldus. Lisaks on katalaaniaktivistid jalge alla võtnud kohtutee. Nad tahavad, et Occitaniele lisataks «Pays Catalan» ehk Katalaanimaa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles