Putini favoriit Anton Vaino tõusis Kremli esiametnikuks poole aastaga (3)

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anton Vaino oma ülemuse Vladimir Putini taustal.
Anton Vaino oma ülemuse Vladimir Putini taustal. Foto: TASS/Scanpix

Eesti juurtega ja Tallinnas sündinud Anton Vaino kerkimine kuu aega tagasi Venemaa presidendi Vladimir Putini administratsiooni ülemaks ei olnud nii ootamatu, kui üldiselt arvati. Juba tänavu kevadest tõstis Putin Kremli siseringis pidevalt Vaino poliitilist kaalu, hakates teda aktiivselt kaasama riiklikult olulistesse aruteludesse.

Märtsis juhatas Putin Kremlis tähtsat nõupidamist Venemaa riigijuhtimise reformi teemadel. Kremli sündmusi igapäevaselt kajastavad ajakirjanikud, nn Kremli sisering, märkasid üllatusega, et Putini kõrval istus Anton Vaino, kelle tööülesannete hulka sisepoliitilised teemad ei kuulunud. Veelgi enam, Putin küsis mitmel korral Vaino arvamust reformi kohta, kuigi nõupidamisel viibis ka presidendi administratsiooni juhi esimene asetäitja Vjatšeslav Volodin, Venemaa sisepoliitika dirigent ja hall kardinal.

Nõukogude Eesti kunagise parteijuhi Karl Vaino pojapoeg Anton Vaino asus sel ajal Volodinist ametipositsioonilt allpool, mõjukusest rääkimata. Vaino oli presidendi administratsiooni juhi tavaline asetäitja, kelle peamiseks ülesandeks oli presidendi töögraafiku ja presidendi tegevusega seotud bürokraatia toimumise korraldamine.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles