Mart Raudsaar saatest «Evelin»: mina isiklikult ei oleks sarnast perekondlikku teemat käsitlenud

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Evelin Ilvese saate «Evelin» avaosa, Erika Salumäe
Evelin Ilvese saate «Evelin» avaosa, Erika Salumäe Foto: TV3

Evelin Ilvese autorisaates «Evelin» astus esimese külalisena üles kahekordne olümpiavõitja Erika Salumäe, kes rääkis vägagi avameelselt oma alaealisest tütrest Sirlist (17). Meediaekspert Mart Raudsaar märkis, et tema isiklikult ei oleks sarnast perekondlikku teemat käsitlenud, kuid samas tunnustas ta saate südamlikku õhustikku.

Möödunud nädalal TV3 eetrisse läinud saade «Evelin» sai sotsiaalmeedias palju vastukaja. Peamiselt tekitas vaatajates küsimusi, kas oma alaealise tütre eraelu selliselt paljastamine on ikka õige. Seda enam, et tütar ise saates sõna ei saanud.

Raudsaar märkis, et ehkki tema isiklikult ei oleks sarnast perekondlikku teemat käsitlenud, tunnustab ta saate südamlikku ja inimlikku õhustikku, mida saatejuht ning saates osalejad suutsid tekitada. Saate intensioon oli tema sõnul pigem positiivne ning võimaldas kaasaelamist nendel, kellel on perekonnas sarnaseid probleeme olnud.

Raudsaar ei hakanud andma hinnangut, kas saade rikkus ajakirjanduse eetikakoodeksi mõnda punkti. «Ka ei ole mul võimalust hinnata, mida tegid saate toimetajad selleks, et saada Erika Salumäe tütre kommentaari. Mina oleksin saate toimetajana seda kindlasti teha üritanud,» ütles ta.

Raudsaare esimene soovitus kõigile oleks oma eraelu siiski mitte meediasse tuua, välja arvatud juhul, kui ollakse otsustatud sellega raha teenida või kui esinemine võib olla vajalik laimu ümberlükkamiseks.

«Oluline oleks lisada, et praegusel hetkel ei ole Erika Salumäe ja tema alaealine tütar avaliku elu tegelased, kes omaksid olulist mõjujõudu poliitikas, majanduses või kes teeniksid elatist meelelahutusbisnises,» märkis Raudsaar. «Seega oleks põhjendatav ajakirjanduse ettevaatlikkus Erika Salumäe perekonna temaatika kajastamisel, ehkki minu teada pole selle teema käsitlemist alustanud TV3.»

Salumäe intervjuu oli esimene pärast suve jooksul Kroonikas ilmunud artiklite sarja, mis sisaldasid tema sõnul valeväiteid ja laimu. Intervjuud just Evelin Ilvesele anda oli Salumäe enda soov ja saates tegi ta ka olulise avalduse, et läheb Kroonika vastu taas kohtusse.

TV3 pressiesindaja Kertu Jukkumi sõnul on saade «Evelin» saanud positiivset tagasisidet. Samuti kinnitas ta, et saatega ei rikutud ühtegi ajakirjanduseetika koodeksi punkti ning kinni peeti kõigist lepetest, mis saates osalenute ja sinna kutsututega tehtud sai.

Jukkumi kinnitusel kutsuti saatesse ka Salumäe tütar ja tema elukaaslane, kes olid sellega esialgu nõus, kuid lõpuks siiski loobusid. «Kuna intervjuu andis alaealise lihane ema ja ainus eestkõneleja, siis oli Erika Salumäel ka täielik õigus kõike saates kuuldut rääkida,» nentis pressiesindaja. 

Lastekaitse liit on seisukohal, et lapsevanemal on õigus otsustada, mil määral ta oma lapse kohta infot annab, kuid ta peab siiski kõigis lapsi puudutavates ettevõtmistes tegutsema eelkõige lapse huvides - tema õiguste ja heaolu nimel. Samuti peavad ajakirjanikud töötama lähtuvalt lapse huvidest.

Liidu kommunikatsioonijuht Grete Landson selgitas, et õigus eraelule on ka avaliku elu tegelase perel. «Last ega teisi lähedasi ei saa teha avaliku arutelu objektiks pelgalt nende perekondliku seose tõttu avaliku elu tegelasega.»

Liit märkis, et ühiskondlikku positsiooni arvestades ei tohiks meedia ära kasutada lapsevanemat, kes nõustub teadmatusest või mõnel muul põhjusel oma lapse teemal ajakirjandusega suhtlema. Isegi siis, kui lapsevanem ise pakub välja oma alaealist last puudutava teema, tuleb sellest loobuda, kui teema käsitlemine kahjustab lapse huve.

«Kahetsusväärselt ei pööra meedia alati laste õigustele piisavat tähelepanu. Nii satuvad lapsed meedias situatsioonidesse, mis kokkuvõttes pole nende huvides,» nentis Landson.

Ta lisas, et konkreetselt «Evelini» saadet silmas pidades oleksid noore inimese õigused enim kaitstud, kui ajakirjandus seda teemat rohkem ei kajastaks. Seda ka siis, kui lapsevanem, laps või kõrvalised isikud ise seda soovivad.

Seda, millest saates räägiti, saab täpsemalt lugeda siit: Erika Salumäe pole teismelist tütart näinud mitu kuud: Sirlit hoitakse teise pere poolt emast eemal

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles