Koomas poisi jutustus

, filmitegija ja -kriitik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kaader filmist

«Louis Draxi üheksas elu»

2016 Kanada, USA

Produtsent Alexandre Aja

Osades Aiden Longworth, Jamie Dornan, Sarah Gadon

Pikkus 1 tund 48 minutit

Louis Drax (Aiden Longworth) on üks õnnetu kaheksa-aastane poiss – iga elatud aasta kohta on tal ette näidata mõni peaaegu fataalne õnnetus, mis veidi halvema vedamise korral oleks võinud lõppeda surmaga. Kui tuletada meelde kassi üheksat elu, siis on kohe sünnipäeva pidaval poisil varuks veel vaid üks, see viimane. Ometigi näeme Louis’d juba filmi algusminutitel kalju servalt alla kukkumas. Millest siis ülejäänud pea poolteist tundi filmi räägib? Aga räägib paljust – vormiliselt sellest, kuidas poisi arst, laste koomale spetsialiseerunud doktor Pascal (Jamie Dornan) üritab saada korraga sotti nii oma noore patsiendi paranemisvõimalustest kui ka sellest, mis seal kaljuserval täpsemalt juhtus. Muudel tasanditel räägib film aga emaarmastusest, suhetest isaga, süütundest ja paljudest muudest asjadest.

Filmil «Louis Draxi üheksas elu» on oma ajalugu, tegemist on Liz Jenseni samanimelise romaani ekraniseeringuga. Kirjanik on intervjuudes meenutanud, kuidas kõne teatega, et tema kirjatöö tahab suurele linale tuua ei keegi muu kui Oscari-võitjast Anthony Minghella, pani naise endale koduõe hiigelbatuudi tellima, et suurest õnnest selle peal karelda. Ning täpselt sama tugevaid emotsioone (küll negatiivseid) tekitas uudis režissööri surmast 2008. aastal. Nagu raamatupeategelane Louis, jäi kogu filmiprojekt pikaks ajaks koomasse, kuni Jensen teada sai, et Minghella poeg Max on ideed raamatust produtsendi rollis film teha kogu selle aja elus hoidnud. Ilmselt stsenaariumi kirjutanud Max Minghella isiklik seos kogu projektiga seletab ka, miks filmi kõige enam südamesse minev liin kujutab Louis’ ja tema kasuisa Peteri omavahelisi suhteid (Aaron Paul).

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles