ISIS valis Boko Haramile uue juhi

Kerstin Meresma
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Boko Harami võitlejad videoteadet salvestamas. ISISe rühmitusele valitud uus juht hoiab ennast rambivalgusest eemale.
Boko Harami võitlejad videoteadet salvestamas. ISISe rühmitusele valitud uus juht hoiab ennast rambivalgusest eemale. Foto: AP/ Scanpix

Veidi vähem kui 18 kuud pärast seda, kui tollane Aafrikas tegutseva džihaadirühmituse Boko Haram juht Abubakar Shekau vandus truudust ISISele- kelle tugipunktid on põhiliselt Süürias ja Iraagis- on ISIS oma nõndanimetatud Aafrika harule uue liidri valinud.

Boko Harami uueks juhiks valiti rühmituse rajaja Mohammed Yusufi poeg A’bu Musab al-Barnawi. Sellele otsusele on aga kindlalt vastu seisnud Shekau, kes keeldub liidripositsiooni üle andmast. Erimeelsuste tõttu alanud sõda, algul põhiliselt propagandasõda, on kujunenud millekski suuremaks: vaieldakse nii rühmituse ideoloogia kui ka suhte üle ISISega.

Barnawi kuulutati Boko Harami ehk Islamiriigi Lääne-Aafrika provintsi juhiks augustis. Enne sellekohast teadet ISISe väljaantavas ajakirjas Al-Naba oli uus juht rahvusvahelisele meediale vähe silma jäänud.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles