Sõit luurelennukiga on nagu kõrgtehnoloogiline lõbustuspark

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

NATO luurelennuk E-3A paistaks esmapilgul tavalise liinilennukina, kui selle katusele poleks kinnitatud hiigelsuur radaritaldrik. Postimees sai võimaluse teha luurelennuki pardal kaasa reis Saksamaalt Eestisse, mis meenutas kohati sõitu Ameerika mägedel. 

«Palju õnne, te olete esimesed külastajad Geilenkircheni õhuväebaasi ajaloos, kes ilma dokumenti ära andmata väravast sisse pääsevad,» ütleb meie kontaktisik, õhuväebaasi kapten Andre Bongers.

Saksamaal Hollandi piiri lähedal paikneva õhuväebaasi väravas valitsevad karmid turvameetmed. Luurelennukite koduks oleva baasi territooriumile pääsemiseks peavad külastajad esitama kaks isikut tõendavat dokumenti, ühest ei piisa. Valvur annab meile tagasi ainult ID-kaardi ja ulatab kätte külalise kaelakaardi. Juhiluba peab jääma hoiule, kuni me väravast uuesti välja tuleme. Kuuldes, et me ei tulegi tagasi, jääb valvur meid mõistmatu näoga vaatama. Pärast paari telefonikõnet, ülemuse kohalekutsumist ning meid saatva õhuväekapteni pikka vaidlust valvemeeskonna ülemaga antakse meie juhiload siiski tagasi ja meid lubatakse baasi territooriumile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles