EIK ei menetle Savisaare kaebust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edgar Savisaar.
Edgar Savisaar. Foto: JAANUS LENSMENT/POSTIMEES

Euroopa Inimõiguste Kohus (EIK) teatas eilse otsusega, et ei võta kriminaalmenetluse tõttu Tallinna linnapea kohalt tagandatud Edgar Savisaare kaebust menetlusse.

Tänavu 6. veebruaril kohtule esitatud hagis leidis Savisaar, et talle pole võimaldatud õiglast kohtupidamist, kuna ta pole saanud tutvuda tõenditega, mille alusel jõudis prokuratuur järeldusele, et linnapeana jätkates võiks ta mõjutada tunnistajaid.

2015. aasta sügisel rahuldas kohus prokuratuuri taotluse ning kõrvaldas Tallinna linnapea ja Keskerakonna toonase esimehe ametist. Määravaks saigi ennekõike asjaolu, et linnapeana jätkates oleks Savisaar võinud mõjutada võimalikke tunnistajaid ehk linnavalitsuse ametnikke, kes on tema otseses alluvuses ja temast ka emotsionaalselt sõltuvad.

Savisaar ja tema kaitsja, vandeadvokaat Oliver Nääs asusid EIKile esitatud kaebuses seisukohale, et prokuratuur on eksinud inimõiguste ja põhivabaduste kaitse konventsiooni artikli 6 paragrahvi 1 vastu, mis käsitleb õigust õiglasele kohtulikule arutamisele.

EIK nendib eile avaldatud otsuses Savisaar vs. Eesti, et kohtul ei ole olnud põhjust kahelda, et vaidlus, kas taotleja tuleks ametist tagandada ja sellega peatada ka tema linnapea volitused, oli põhjendatud. Kohus märgib, et menetlus selles küsimuses, kas hageja võib oma linnapea volitusi jätkuvalt rakendada, oli vägagi otsustav.

Küll aga asus kohus seisukohale, et konventsiooni artikli 6 järgi seda küsimust arutada ei saa, mistõttu lükatigi hagi tagasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles