Muuli: Keskerakond mängis olematu kampaaniaga trumbid kätte IRLile

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalle Muuli
Kalle Muuli Foto: Toomas Huik

Ajakirjanik Kalle Muuli leidis, et Keskerakond sellega, et pole teinud jõulist valimiskampaaniat ja pole võimaldanud Reformierakonnal suurt vastasseisu arendada, on mänginud trumbid kätte Isamaa ja Res Publica Liidule (IRL).

«Lõppeval nädalal avaldatud BNSi tellitud Tns Emori uue uuringu protsendid näitavad, et kampaanial, debattidel ja ka valimisnimekirjadel on olnud mõju inimeste eelistustele ja valimistel tehtavatele valikutele,» leidis ajakirjanik Anvar Samost Raadio 2 saates «Olukorrast riigis».

«Kolmel erakonnal on ligilähedaselt väga suurtes piirides sarnased võimalused häälte saamise mõttes,» lisas ta.

«IRLi tulemus on tugevam ehk seetõttu, et reaalsed nimed on oluline mõjur, neil on õnnestunud kõige ühtlasemalt ja paremini oma kandidaadid jagada ringkondade vahel. Keskerakonnal, sotsidel ja vähem Reformierakonnal on nimekirjad ringkonniti üsna ebaühtlaselt jaotunud,» leidis Samost. «Nimekirjadest paistab välja, et on ringkondi, kus on raske ükskõik millise erakonna valijal leida head kandidaati, IRLi see häda vast kõige vähem puudutab.»

«IRL ja sotsid on praegu suuremas või väiksemas tõusutrendis, Reformierakond kerges langustrendis ja Keskerakond enam-vähem stabiilselt püsinud ning valimisampaaniaga saab seletada neid numbreid,» rääkis Muuli.

«Reformierakond pole teinud head kampaaniat. «Võid kindel olla»-loosung rõhus stabiilsusele, majanduskriisis oli see hea loosung. Edasine kampaania tundub, et oli plaanitud üles ehitada vastandumisele Keskerakonnale, aga Keskerakonnast pole õieti vastandit, seekord pole 2007. aasta gigantide heitlust ning seetõttu Reformierakonna kampaania, et «1 protsent võib otsustada», ei mõju väga veenvalt,» selgitas Muuli.

«Ajakirjanduses on loodud kuvand, et Reformierakond jätkab võimul niikuinii, mistõttu vastandumine ei tule välja, kampaania pole tööle läinud. Keskerakond on mänginud trumbid kätte IRLile, mis on teinud nende valimiste parima kampaania – kõige populistlikuma ja selgete konkreetsete lubadustega, aga IRL ka töötab enim neil valimistel,» sõnas Muuli.

«Kuna pole Keskerakonna-Reformierakonna tugevat vastandumist, pole need nii tugevalt erakonnavalimised, kodanikud valimiskabiinis otsustavad ehk rohkem inimeste järgi,» pakkus Muuli. «Ja kui nad valimiskabiiinis näevad ühes nimekirjas koos Tiit Tammsaare, Urve Palo, Karel Rüütli ja Liina Vahteri nimesid, siis ma ei tea, kuhu suunda ma põgeneksin, kui peaksin sellist kooslust valima.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles