Üle 50 000 inimese peab hakkama tulumaksu juurde tasuma

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tulude deklareerimine.
Tulude deklareerimine. Foto: Sander Ilvest

Kui seni on inimesed harjunud kevaditi riigilt enamtasutud tulumaksu tagasi saama, siis astmeliselt tõusma hakkava tulumaksu korral tuleb mitme tööandja juures töötavatel või lisaks palgale muud tulu teenivatel inimestel üle 1200-eurose kuusissetuleku korral hakata järgmisest aastast ilmselt tulumaksu juurde tasuma. 

Nõnda võib juhtuda, et inimene saab kevadel, pärast oma tulude deklareerimist, ebameeldiva üllatuse osaliseks: selle asemel, et osa enammakstud tulumaksust tagasi saada, võib tal hoopis tekkida nüüd kohustus juurde maksta. See on asjaolu, millega inimesed ilmselt arvestada ei oska.

Sama oht kummitab ka kõrgemapalgalisi: üle 2100 euro teenivad inimesed ei tohiks üldse lasta tulumaksuvaba miinimumi enam maha arvestada, et vältida hilisemat juurdemaksmist. Seega on järgmise aasta jaanuaris tagumine aeg tulumaksuvaba miinimumi arvestamisest loobumiseks, et 2019. aasta kevadel ebameeldivat juurdemaksmise üllatust ei tekiks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles