Eestlase superjaht sattus ookeanil surmasuhu

Priit Pullerits
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaanus Tamme oma Ropeye purjekaga enne üle Atlandi võistluse starti.
Jaanus Tamme oma Ropeye purjekaga enne üle Atlandi võistluse starti. Foto: Jacques Vapillon

Purjetamishuviline Jaanus Tamme andis oma legendaarse jahi šveitslasest sõbrale, et too saaks sõita sellega ümber maailma. Ühtäkki oli sõbramehe küsimus selles, kuidas pääseda surmasuust?

Eestlase Jaanus Tamme hinnaline varandus hulpis Vaikse ookeani lõunaosas, lained lõid viie-kuue meetri kõrgusele ning olukord oli enam kui kriitiline. Jahi roolileht – see, mille abil saab muuta aluse suunda – oli ära murdunud. Tamme jaht Superbigou, mis oli eelmisel kümnendil võitnud kolm korda soolopurjetajate regati ümber maailma, polnud üksnes juhitamatu. Murdumisest oli tekkinud ka kerekahjustus. Vett voolas muudkui sisse.

Ja Tamme ei saanud mitte kui midagi teha. Ta oli oma punavalgetes värvides jahi, millele kuulub kaheksa ööpäeva ja 21 tunniga üle Atlandi sooloseilamise maailmarekord, andnud noorele šveitsi sõbrale Alan Rourale. 23-aastane Roura, kes näeb merekarulikult paksude kulmude ja musta habemega välja pea kaks korda vanem, läks sellega mullu hilissügisel Prantsusmaalt Vendée Globe’ile, maailma kuulsaimale ümbermaailmaregatile. Ent nüüd, olles selle aasta neljandal päeval teel Lõuna-Ameerika lõunatipu, Hoorni neeme suunas, ähvardas suur seiklus katki jääda. Hullem veel: isegi juhul, kui mõni mööduv kaubalaev või appi kutsutud helikopter Roura ookeanilt päästab, läheb jaht kõige kaduva teed. Põhja. Sest parandamaks sellist vigastust, mis oli tabanud Tamme jahti, on tavaliselt vaja nelja-viit meest. Ja seda kuival maal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles