Artur Talvik kandideerib Vabaerakonna esimeheks (2)

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Artur Talvik.
Artur Talvik. Foto: Stanislav Moshkov / Õhtuleht

Riigikogu liige Artur Talvik astus täna Vabaerakonda, et kandideerida aprilli lõpus toimuval üldkoosolekul erakonna uueks esimeheks.

Talvik teatas Facebookis, et astus täna paljude vabaerakondlaste ja Vabaerakonna lähedal seisvate inimeste soovil ja enda vabal tahtel erakonda. «Nüüd siis alustan esimeheks kandideerimist. Pikem programmiline avaldus tuleb paari nädala sees,» ütles ta.

Vabaerakonna Harjumaa piirkonna juhatusele saadetud liitumisavalduses kirjutas ta, et on erakonnaga liitumist pikalt edasi lükanud kartuses, et Vabaerakonnast võib saada partei selle sõna kõige halvemas tähenduses. «Seni seda veel juhtunud ei ole, aga see võib juhtuda, kui tema liikmed sisenevad mugavustsooni ja ei sekku. Ma tahan sekkuda,» ütles ta.

Tema sõnul on parteil ja erakonnal põhimõtteline vahe. «Partei oma olemuselt on organisatsioon, mille eesmärk on «võim iga hinna eest». Erakond ühendab inimesi, kellel on sarnased vaated ühiskonna ja keskkonna paremaks toimimiseks ja kelle jaoks on võim ainult vahend selle ellu viimiseks,» lausus ta.

Talviku sõnul astutakse parteisse sageli isikliku kasu saamise eesmärgil, erakond peab seisma aga ühiskonna ühiste kasude eest. «Parteide suur liikmete arv eeldab ja taastoodab pikki toiduahelaid. Need ahelad halvavad ühiskonna. Erakonna ülesanne on võidelda kasutute toiduahelate kaotamise eest. Mina soovin astuda erakonda,» kirjutas ta.

Talvik lisas, et on kandnud Vabaerakonna märki juba pikemat aega hoolimata sellest, et tema nime ei olnud erakonnaliikmete registris. «Täna tahan ma juba täielikult liituda Vabaerakonnaga, et koos veel jõulisemalt ehitada Eestis tõelist kodanikuühiskonda, kus vabad inimesed ja nende kogukonnad kujundavad meie eluolu. Tugevas kodanikuühiskonnas on erakonnad poliitiliste ideede kandjad, mitte muust ühiskonnast kõrgemal seisvad võimuorganisatsioonid,» ütles ta.

Tema hinnangul on Vabaerakond vabakonservatismi mõtte kandja. «See on ürgeestlaslik maailmavaade, kus inimese hing saab kosutust maast, metsast ja merelt ning hakkamasaamiseks kasutatakse kõige uuemaid ja nutikamaid lahendusi. See on tugevates kogukondades tegutsevate ise hakkama saavate kodanike vaade maailmale. See eeldab riigiaparaadi väiksemat sekkumist igapäevaellu ja inimeste suuremat usaldamist. Selle maailmavaate kandjatele on oluline, et Eestis räägitakse eesti keelt. Olgem eurooplased, aga jäägem eestlasteks,» kirjutas Talvik.

Tema sõnul võtab vabakonservatism arvesse, et maailm muutub ja leida tuleb viis, kuidas kiiresti muutuvas maailmas hakkama saada. «Meid ootab ees neljas tööstusrevolutsioon, lihtsamad töökohad hakkavad kiiresti kaduma. Peame leidma koos viisi, kuidas muuta Eesti töö- ja sotsiaalpoliitikat ja üleüldse suhtumist riigi rolli, et tehnoloogiaprogress oleks Eestile sajandi võimalus, mitte sotsiaalsete rahutuste ja vaesuse põhjus,» ütles Talvik.

2015. aasta riigikogu valimistel kandideeris Talvik parteituna Vabaerakonna nimekirjas Harju- ja Raplamaal, kus kogus 7308 häält ja sai selle tulemusega isikumandaadi. Kokku on Vabaerakonnal riigikogus kaheksa kohta.

Vabaerakonna senine juht, parteid alates selle asutamisest juhtinud Andres Herkel ei saa esimehena jätkata, sest seda ei luba erakonna põhikiri. Vabaerakonna põhikiri näeb nimelt ette, et esimeheks ega ka juhatuse liikmeks ei saa valida inimest, kes on ametis olnud kolm järjestikust ametiaega.

Kolmandat korda valis Vabaerakonna üldkoosolek Herkeli esimeheks möödunud aasta 5. juunil. Toonaste valimiste eel kinnitas Herkel erakonna nädalakirjas, et on valmis veel ühe aasta esimehena jätkama, tunnistades samas, et peas on olnud ka teistsuguseid mõtteid, sest üliintensiivne periood algas tema jaoks juba 2013. aasta lõpus, mil Vaba Isamaaline Kodanik alustas erakonnastumise protsessi.

Samas märkis ta, et nii erakonna põhikirjast kui tema sisemisest veendumusest kantud arusaam «mitte rohkem kui kolm ametiaega järjest» jääb igal juhul kehtima. «Olgu see siis selge signaal ka kõigile tõsistele esimeheks pürgijatele tuleval aastal,» kirjutas ta eelmise aasta aprillis.

Aasta algul kirjutas Herkel erakonnakaaslastele saadetud uusaastatervituses, et sel aastal saab Vabaerakond uue esimehe, mis toob kaasa värskuse ja uue hoo, säilitades põhiseisukohtade järjepidevuse.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles