Uus automaks soosib vanemate autode ostmist

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ekspertide sõnul soodustab uus automaks eeskätt autopargi vananemist.
Ekspertide sõnul soodustab uus automaks eeskätt autopargi vananemist. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Kuigi valitsus tuli neljapäeval välja uue, täiendatud automaksukavaga, pole autoliit sellega endiselt rahul, kuna see soosib vanemate ja saastavamate sõidukite ostmist. Valitsus nimetab uut automaksu mootorsõiduki keskkonnalõivuks. Samas tekib maksuplaani uurides küsimus, kuidas peaks see suunama inimesi ostma autosid, mis paiskavad keskkonda vähem heitmeid.

Riik hakkab lõivu võtma sõidukite esmasel registreerimisel, mitte igal ümberregistreerimisel, nagu varem kavas oli. Uuemate ehk 2015. aastal või hiljem valminud autode maksustamisel võetakse aluseks CO2 ehk süsinikdioksiidi heitmenäitajad.

Näiteks tuleks 2015. aastal või hiljem valminud väikeauto Škoda Fabia registreerimisel maksta riigile 180–186 eurot. Keskmise suurusega auto, nagu Toyota Avensise arvele võtmise tasu võib ulatuda aga kuni 372 euroni. Seevastu võimsaima Audi A6 kasutuselevõtt maksaks omanikule lausa 852 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles