Eesti pankade kaudu pesti hiiglaslik kogus raha (4)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Eesti pankade kaudu liigutati ligi 1,6 miljardit dollarit Venemaalt pärit kuritegelikku raha, tuvastas organiseeritud kuritegevusele ja korruptsioonile keskendunud ajakirjandusprojekt OCCRP, mille töös osalesid Postimees ja Venemaa ajaleht Novaja Gazeta. Ühisuurimise all oli operatsioon «Laundromat» ehk «Pesumasin».

«Pesumasinat» uurivale meeskonnale lekkinud kümnete tuhandete firmanimedega dokument näitab, kuidas paari aastaga käisid väheütlevate nimedega off-shore-firmade Eesti pangaarvetelt läbi summad, mis on võrreldavad kuuendikuga Eesti riigi aastaeelarvest. Siia ei jäänud sellest rahast suurt midagi, sest rahapesu andmebüroo andmetel kanti raha Eesti pankadest kohe edasi välismaale.

Loo Eestisse ulatuva osa keskne tegelane on Danske Bank Eesti filiaal, mille kontodele maandus pooleteise aastaga lõviosa rahast ehk umbes 1,18 miljardit dollarit. (Suurem osa summadest oli dollarites, kuid esines ka euroülekandeid. Kuna kõik summad olid juba tollal konverteeritud dollaritesse, siis esitab Postimees need dollarites.)

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles