Toimetuse vahva juht tõi Eestile palju kasu

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ilmar Rattus töötas Edasi toimetuse juhina aastatel 1976–1983, misjärel suundus ta toimetama kultuurilehte Sirp ja Vasar. Pilt on tehtud aastal, mil ta vahetas töökohta.
Ilmar Rattus töötas Edasi toimetuse juhina aastatel 1976–1983, misjärel suundus ta toimetama kultuurilehte Sirp ja Vasar. Pilt on tehtud aastal, mil ta vahetas töökohta. Foto: Kalju Suur / Eesti Filmiarhiiv

Ilmar Rattus  (30. august 1938 – 29. märts 2017) oli nõukogude võimuladviku koridorides käima harjunud tähtis tallinlane, kui tuli Tartusse ajalehe Edasi toimetuse etteotsa. 20 aastaga sellest Eesti nõutavaima ajalehe teinud Evald Toomsi vahetas ta toimetaja ametis välja detsembris 1976.

Esimeses pöördumises lugejate poole 31. detsembril samal aastal kirjutas Ilmar Rattus ajast ja natuke ka ajalehest.

«Miski pole inimesi nõnda palju üllatanud, nõnda palju kasvatanud, nõnda palju eksamineerinud kui aeg,» mõtiskles ta rubriigis «Lugejaga vestleb». «On inimesi, kes on saavutanud suured eesmärgid tänu sellele, et oskasid oodata. On inimesi, kes tegid palju ära seetõttu, et oodata ei läbenud. Ajal on omad paradoksid. Ent nii või teisiti, aega eirata lihtsalt ei saa.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles