Kahe küla vabaks andmise hind – 30 000 eurot

Tuuli Koch
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Magava lapsega mööda rööpais külavaheteid jalutama läksid Viira küla elanikud Merilin ja Jaanus Alve pelgalt fotograafi rõõmuks.
Magava lapsega mööda rööpais külavaheteid jalutama läksid Viira küla elanikud Merilin ja Jaanus Alve pelgalt fotograafi rõõmuks. Foto: Tairo Lutter

Kaks kaunist elujõulist küla Põlvamaal on aasta otsa tulutult võidelnud oma praeguse koduvalla Verioraga, et haldusreformi tulemusel saada üheks Põlva valla, mitte sootuks kaugemal asuva Räpina vallaga. Paari nädala eest käis kiuslik koduvald välja viimase trumbi: olgu, minge, aga teedesse investeerimise eest peate maksma 30 000 eurot.

Selles loos põrkuvad jonnis ja lootuses nii loomulikuks saanud ihalused, nagu «rahva tahe» ja «vaba liikumine», «noored maale», «lapsed kodukooli» ja «elujõus külad».

Põlvamaa külje all asuvad justkui vanajumala selja taga kaks ärksat küla: Viira ja Soohara. Kahe peale kokku veidi vähem kui sada inimest. Sülelapsi ja vanureid, eeskätt aga hakkajaid noori, kes on oma kodu metsade ja orgude vahele rajanud ning lepivad rõõmuga sellega, et tööl, poes ja arsti juures tuleb käia kodust üsna kaugel, lapsed lasteaeda-kooli saata samuti. Need külad kuuluvad Veriora valda, mille volikogu on otsustanud haldusreformi järel koos Meeksi vallaga liituda Räpina vallaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles