Rahandusminister lõi oma süsteemi lisaraha leidmiseks tervishoidu (3)

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
TALLINN, EESTI, 19AUG16.
Haigekassa nõukogu koosolek. SVEN SESTER.
lt/Foto: LIIS TREIMANN
TALLINN, EESTI, 19AUG16. Haigekassa nõukogu koosolek. SVEN SESTER. lt/Foto: LIIS TREIMANN Foto: LIIS TREIMANN/PM/SCANPIX BALTICS

Kui töö- ja terviseminister Jevgeni Ossinovski pakkus lisaraha leidmiseks tervishoidu välja idee, et riik võiks hakata tasuma eakate eest sotsiaalmaksu, siis rahandusministrile Sven Sesterile see lahendus ei meeldinud. Sester teatas täna, et tal on oma kava lisaraha leidmiseks.

«Rahandusministeerium on teinud ettepaneku tervishoiu täiendavaks rahastamiseks kasutada demograafiavalemit. See kasvatab haigekassa tulusid võrreldes praeguse süsteemiga, arvestades edaspidi ka demograafiast tulenevat vajadust kulude kasvuks,» ütles täna rahandusminister Sven Sester.

Samasugune olukord oli ka 2016. aasta mais Taavi Rõivase (REF) valitsuse ajal, kui töö- ja tervisminister pakkus esimest korda välja, et riik maksaks pensioniealiste eest tervisekindlustusmaksu ära. Toon ütles Ossinovski, et see muudatus oleks riigikassale läinud maksma  90 miljonit eurot. Ka toona oli Sven Sesteri juhitud rahandusministeerium selle plaani vastu.

Rahandusministeeriumi ettepanek oli hakata järk-järgult kompenseerima tööealise elanikkonna vähenemist haigekassasse mingi reegli põhiselt. Piltlikult öeldes, et kui aastas läheb 2000 inimest pensionile, siis nende eest makstakse teatud valemi alusel haigekassasse riigikassast raha juurde.

Loe ka: «Ossinovski teeb uue katse tervishoidu krahhist päästa»

Suurtest palkadest laekuvad maksud ei päästa rahahädast

«Meil on demograafiline auk ja see mõjutab ka tervishoiu rahastamise jätkusuutlikust,» rääkis töö- ja terviseminister Jevgeni Ossinovski tänasel pressikonverentsil. Ta lisas, et nüüd on toimunud põhimõtteline muudatus. «Kui seni on räägitud, et koos palkade kasvuga suurenevad ka haigekassa tulud ja täiendavat sekkumist ei ole vaja, siis see valitsus on otsustanud, et tervishoidu suunatakse lisaraha,» selgitas ta. Ossinovski sõnul vaidlused lisarahastamise teemal jätkuvad täna pärastlõunal. «Aga meil on tahe, et riigieelarve strateegia raames saavad haigekassa rahastamise küsimused ka lõpliku lahenduse,» kinnitas ta.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles