Pealinnas hakkab tööle ombudsman

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna linnavolikogu istung.
Tallinna linnavolikogu istung. Foto: Peeter Langovits

Tallinna volikogu kiitis heaks linna ombudsmani ametikoha loomise ja viis vastava täienduse sisse linna põhimäärusesse.


«Sõltumatu õigusvahemehe ehk ombudsmani ülesanne on kontrollida põhiõiguste ja -vabaduste tagamist ning hea haldustava järgimist linnaasutustes. Vastava taotlusega võib linna ombudsmani poole pöörduda igaüks. Oma tegevuses on ombudsman sõltumatu ametiisik, kelle nimetab linnavolikogu,» teatas volikogu esimehe nõunik Katrin Miisna.

Kui mõni linnaasutus või -ametnik on oma tegevuses eksinud põhiõiguste ja -vabaduste tagamise põhimõtete või hea halduse tava vastu, siis annab ombudsman tegevuse korrigeerimiseks soovitusi, samuti võib ta probleemide lahendamiseks pöörduda linnavalitsuse või linnavolikogu poole.

Linnavolikogu revisjonkomisjoni esimehe Madis Kübara (IRL) sõnul on linna ombudsmani ametikoht ebavajalik, kuna sisuliselt dubleerib see Eesti Vabariigi õiguskantslerit.

«Eraldi uue institutsiooni loomine on tarbetu, kuna meil on olemas vabariigi õiguskantsler, kes pöörab piisavalt tähelepanu Tallinna asjadele. Peale selle on ombudsmani institutsioon linnale kulukas, neelates aastas 115 000 eurot ehk 1,8 miljonit krooni maksumaksja raha,» sõnas Kübar.

Kübara hinnangul on ombudsmani ametikoha loomisega taas tegemist linnavalitsuse püüdega ehitada riiki riigis. Samuti äratab tema sõnul kahtlust see, et linnapea ei osanud volikogu ees vastata küsimusele, kas ja millistes teistes Euroopa linnades on loodud ombudsmani ametikoht.

«Volikogu saalis linnavalitsuse poolt kõlama jäänud vastus, et uuringute kohaselt kuskil Hollandi linnades leidub ombudsmane, näitab ilmekalt, et linnavalitsus ei ole kodutööd korralikult teinud ja ei tea täpselt isegi, milline loodav ametikoht täpselt välja nägema hakkab,» lausus Kübar.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles