Kalur sai päevaga rekordilise koguse tuulehaugi

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuulehaug on maitsev kala, mida saab nii suitsutada, praadida kui keeta ja kuivatada.
Tuulehaug on maitsev kala, mida saab nii suitsutada, praadida kui keeta ja kuivatada. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Aastaid paarisaja kilo kaupa tuulehaugi püüdnud Saaremaa Nasva kutseline kalur Tiit Kuusk tõi eile koos abilistega Vahase saare lähedalt ja Järve kandis merest välja tonni jagu tuulehaugi.

Tema jaoks on tegemist esimese nii suure kogusega tänavu ja ka viimastel aastatel, seni on tulnud piirduda korraga vaid mõnesaja kiloga, kirjutab Meie Maa

«Ilmselt ilmaolud osutusid kalale sobivaks,» arvas kalur. Tiit Kuusk mäletab neid aegu aastaid tagasi, kui 1990. aastatel õnnestus püüda tuulehaugi mitme tonni kaupa, saak küündis toona isegi kaheksa tonnini päevas. Kuusk selgitas, et tuulehaug on rändkala. «Kõik sõltub sellest, kuidas teda juhtub siiapoole tulema. Kunagi ei olnud teda meie meres üldse ega olnud ta siis ka populaarne kala. Kui teda hakkas merre tekkima, sai kala ka rahva hulgas populaarseks,» meenutas Kuusk.

Sel aastal aprilli algul kalapüügiga alustanud Tiit Kuusk täheldas, et esimesed tuulehaugid sattusid võrku mai algul. «Ta läheb samasuguse püünise sisse, kuhu räim. Reeglina nad koos ei taha olla. Kui on üks, siis pole teist,» rääkis Kuusk.

Eile püütud tonnist tuulehaugist suurema osa müüb Tiit Kuusk kalatööstusele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles