Rahvaliit: valitsus peab eelarve viima vastavusse reaalsete tuludega

Kajar Kase
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tarmo Mänd.
Tarmo Mänd. Foto: Mati Hiis / Õhtuleht

Riigikogu Eestimaa Rahvaliidu fraktsioon ei toeta 2009. aasta riigieelarvet esitatud kujul ja leiab, et eelarve tuleb viia tasakaalu, sest defitsiidist väljatulek on märkimisväärselt keerulisem kui valimislubadustest loobumine.


Rahvaliidu fraktsioon on seisukohal, et 2009. aasta eelarve tuleb esitada tasakaalus, mis eeldab realistlikke tulude ja majanduskasvu prognoose ning valimislubadustest loobumist.

«Kui selle aasta eelarve planeeriti 6 miljardise ülejäägiga, kuid tegelikult lõppeb aasta puudujäägiga, siis tekib küsimus, kust tuleb valitsuse prognoositud paranemine 2009. aastal, kui kõik majandusnäitajad on halvemad,» ütles Riigikogu majanduskomisjoni aseesimees Tarmo Mänd.

Riigikogule esitatud eelarves planeeritud tulud ei ole realistlikud. «Tekib küsimus, millest kaetakse puudujääk, mis tekib valitsuse ülioptimistlikust majanduskasvu prognoosist. On tõenäoline, et erinevalt valitsusest esitab Eesti Pank negatiivse majandusprognoosi,» tõdes Mänd, lisades, et puudujääki süvendab ka valitsuse ülioptimistlik tööhõive prognoos.

«Kui eelarve võetakse vastu ebareaalse tuludebaasi alusel, siis tekib juba aasta esimestel kuudel negatiivse lisaeelarve vajadus. See tähendab ebastabiilsuse suurenemist, mis oleks kõige halvem stsenaarium riigile,» lausus Mänd.

Tema sõnul on eelarvest saamas probleem, kus tuleb koalitsioonil ja opositsioonil asuda koostööle ning üksteist austades otsida lahendusi kriisist väljatulemiseks.

Rahvaliidu fraktsiooni hinnangul on vastutustundetu esitada Riigikogule miinuseelarve, millega püütakse vastutus lükata Riigikogule.

Rahvaliidu fraktsioon on seisukohal, et valitsus peaks võtma eelarve ise tagasi ja viima vastavusse reaalsete tuludega ning siis uuesti Riigikogule esitama.

«Selleks on valitsusel võimalus olemas, kuid see tähendab valijatele tühjade lubaduste tunnistamist,» sõnas Mänd.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles