Talibani käest pääsenud sõjakoer pälvis kõrge autasu

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kapral Adam Exelby ja ordeniga Sarbi.
Kapral Adam Exelby ja ordeniga Sarbi. Foto: SCANPIX

Aasta aega Afganistanis Talibani tugialal kadunud olnud Austraalia pommikoer Sarbi pälvis kodumaa kõrgeima loomadele vapruse eest antava autasu, teatab uudistevõrk AFP.


Labrador Sarbi sai kuninglikult loomakaitseseltsilt (RSPCA-lt) Purpurristi Vapruse Eest. Canberras peetud tseremoonial austas peni oma kohaletulekuga ka Austraalia maaväe juht kindralleitnant Ken Gillespie.

«Minu arvates pole kahtlustki, et Sarbi näitas üles uskumatut vastupidavust ja julgust, mida tuleb tunnustada,» ütles RSPCA Austraalia president Lynne Bradshaw.

Austraalia erivägedega Afganistani pomme otsima saadetud Sarbi läks kaduma 2008. aasta septembris, kui temaga koos väljas olnud Austraalia, USA ja Afganistani sõdurid sattusid selle kriisiriigi lõunaosas Uruzgani provintsis Talibani varitsuse otsa. Puhkenud tulevahetuses sai viga üheksa inimest, nende seas Sarbi juht.

Koera leidis rohkem kui aasta pärast uuesti üles üks Uruzganis teeninud USA sõjaväelane. Kuigi piirkonda, kus koer kadunud oli, iseloomustab terav julgeolekuolukord, oli loom naastes hea tervise juures ja hästi hooldatud.

Sarbi on läbi ajaloo teine Austraalia militaarloom, kellele Purpurrist Vapruse Eest antakse. Esmene oli eesel Murphy, kes aitas Esimese maailmasõja ajal transportida vigastatuid Gallipoli lahinguväljalt.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles