Kurd saadeti Eestist välja Bagdadi (18)

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraagi kodanik Rizgar Kamal Mohammed.
Iraagi kodanik Rizgar Kamal Mohammed. Foto: Liis Treimann / Postimees

Täna kella 14ks politsei- ja piirivalveameti (PPA) peamajja rutiinsele kohtumisele läinud Kurdistanist pärit Rizgar Kamal Mohammedi (35) suurim õudusunenägu sai teoks: veidi enne kella 16 oli ta viidud Tallinna lennujaama, et saata riigist välja Iraagi pealinna Bagdadi.

Kamal kirjutas eesti keeles saadetud sõnumis: «Politsei saadab mind Bagdadi. Ma ei ole seal sündinud ega oska ma araabia keelt. Bagdad on kaugel minu linnast, ma ei oska seal kuhugi minna, mul ei ole kehtivat dokumenti. Nüüd olen lennujaamas.»

Veidi hiljem rääkis mees, et palub end vähemalt kodulinna As-Sulaymānīyahi või Põhja-Iraaki Kurdistani piirkonda saata, sest ei tea, mida ta Bagdadis ilma dokumentide ja rahata peale hakkab.

Tallinna lennujaamas koos PPA politseinikega kell 18.30 väljuvat Istanbuli lendu ootav Kamal ütles, et politseieskort saadab teda Bagdadi lennujaamani, kus ta antakse üle Iraagi politseile. Mis temast kurdina seal edasi saab, ta ei tea.

Teekond kodulinna võtab Kamali sõnul mööda maismaad aega kuni seitse tundi ja see ei ole ohutu, kuna teele võib jääda äärmusrühmitus ISIS. Ta märkis, et saab küll võtta takso, aga tõenäosus on, et seda võidakse röövida.

Kamal aimas juba eile, et ilmselt ta Eestist lõpuks välja saadetakse. «Homme (täna – toim), ma kardan, et see juhtub,» lausus Kamal eile hommikul, enne kui sisenes PPA peamajja, kus ta kohtus asja menetleva ametnikuga. Sellise info oli ta saanud Iraagi saatkonnast, PPA väljasaatmise kohta infot ei andnud.

Postimees kirjutas eile, et kuna Kamalil lõppes pärast abielulahutust elamisluba Eestis ja tema rahvusvahelise kaitse taotlust ei rahuldatud, kardab ta riigist väljasaatmist. Kamal elas Eestis pea seitse aastat. Eelmisel reedel vabanes ta riigikohtu otsusega Harku kinnipidamiskeskusest, kuhu ta varjupaigataotlejana pärast kriminaalkaristust pea mitmeks aastaks paigutati. Loe pikemalt: Aastaid Eestis elanud kurd kardab vargsi riigist väljasaatmist.

Kommentaarid (18)
Copy
Tagasi üles