Siim Roode ja Väino Pentus jäid Autorollo kriminaalasjas lõplikult süüdi (4)

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väino Pentus ja Siim Roode Harju maakohtus.
Väino Pentus ja Siim Roode Harju maakohtus. Foto: Erik Prozes

Autorollo kriminaalasjas kohtu all olnud Siim Roode ja Väino Pentus jäid täna kuritegudes lõplikult süüdi, sest riigikohus otsustas nende kaebusi mitte menetleda.

Harju maakohus mõistis mullu juunis Pentuse, kes oli Autorollo ainuosanik ja juhatuse liige alates 2008. aasta juuli lõpust, süüdi ettevõtte maksejõuetuse tekitamises, maksevõime olulises vähendamises ja püsiva maksejõuetuse süvendamises, raamatupidamiskohustuse rikkumises, võltsdokumendi kasutamises ja omastamises ning karistas teda tingimisi kahe aasta pikkuse vangistusega kolmeaastase katseajaga.

2010. aasta aprilli lõpus ettevõtte sisulise juhtimise üle võtnud Siim Roodele mõistis maakohus OÜ Autorollo maksejõuetuse põhjustamise ja dokumendi võltsimise eest rahalise karistuse 7644 eurot.

Eelmise aasta lõpus tühistas ringkonnakohus osaliselt maakohtu otsuse Roode suhtes ja tegi uue otsuse, millega mõistis Roode süüdi kaasaaitajana pankrotimenetluses maksejõuetuse põhjustamises. Kohus määras Roodele lisakaristusena nelja-aastase ettevõtluskeelu. Samuti mõistis ringkonnakohus Roodele rahalise karistuse 12 230 eurot, sama suure rahalise karistuse sai ta ka teadvalt võltsitud dokumendi kasutamise eest. Liitkaristuseks määras kohus 12 740 eurot.

Süüdistuse järgi oli omanikuvahetuse ajaks ettevõtte majanduslik olukord väga halb ning Roode korraldas koos Pentusega vara väljaviimise ettevõttest, et vältida selle müüki võlausaldajate nõuete katteks ja vabastada Pentus võlgade isiklikust käendusest. Peamiselt puudutasid need tehingud nelja veoki ja 11 haagise väljaviimist OÜ Autorollo põhivara hulgast.

Süüdistuse järgi kaotas OÜ Autorollo omandiõiguse varale väärtusega vähemalt 2,36 miljonit krooni, kuid vabanes kohustustest ainult 0,88 miljoni ulatuses. Seega tekitasid Pentus ja Roode ettevõttele ligi 1,5 miljonit krooni ehk 94 000 eurot kahju.

Samuti kasutasid Roode ja praeguse riigikogu liikme Keit Pentus-Rosimannuse isa Väino Pentus süüdistuse järgi OÜ Autorollo raamatupidamises võltsitud laenulepinguid, et katta näiliselt kassapuudujääki ja vabastada Pentus võimalikest tsiviilõiguslikest nõuetest.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles