Lätlaste alastijooks ehk jaaniõhtu Kuldīgas (1)

Verni Leivak
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Küllap teavad kõik eestlased, et lätlastel pole suuremat pidu kui jaaniõhtu. Riiast 155 kilomeetri kaugusel asuvas ajaloolises Kuldīga väikelinnas tähistati seda juba 17. korda alastijooksuga üle vana telliskivisilla. See uuema aja folkloor kutsub alati kohale arvukalt huvilisi vaatamata tõigale, et ootama peab kella kolmeni öösel.

Jooks üle vana tellissilla käis vasakult kaldalt paremale. Esiplaanil Euroopa kõige laiem juga, mida kutsutakse «Ventas rumba’ks». / Arvo Meeks / Valgamaalane
Jooks üle vana tellissilla käis vasakult kaldalt paremale. Esiplaanil Euroopa kõige laiem juga, mida kutsutakse «Ventas rumba’ks». / Arvo Meeks / Valgamaalane Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Et olla lõplikult kindel, kas legendaarne, tänu rahvusvahelistele infoagentuuridele kuulsaks saanud alastijooks tõepoolest ka tänavu aset leiab, võtame mõned päevad enne sündmuse algust ühendust Kuldīga turismiinfokeskusega. 11 000 elanikuga linnakest tutvustavad netiportaalid kirjeldavad seda ju kui turismimagnetit, mida ei peaks kohalikud vaid omakeskis harrastama, vaid on väärt, et seda mujaltki vaatama tuldaks.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles