Iseseisvuse taastamise tänukivi sai Hando Runnel (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Kersti Kaljulaidi taasiseseisvumispäeva vastuvõtt
President Kersti Kaljulaidi taasiseseisvumispäeva vastuvõtt Foto: Eero Vabamägi

Vabariigi President Kersti Kaljulaid andis täna Kadriorus toimunud iseseisvuse taastamise 26. aastapäevale pühendatud vastuvõtul üle traditsioonilise tänukivi iseseisvuse taastamises olulist rolli mänginud inimesele. Tänavu pälvis tänukivi akadeemik ja luuletaja, Eesti Kongressi ja Põhiseaduse Assamblee liige Hando Runnel.

«Hando Runnel omas sel kehval okupatsiooniajal maagilist jõudu, et valmistada meid ette uueks võimaluseks. Ta aitas säilitada me lootust. Aitas koos teistega ära tunda hetke, oli kohal, kui ta väljendatud unistustele anti iseseisvusega võimalus,» ütles president Kaljulaid tänukivi üleandmisel. Kivi võttis isa nimel vastu Henn Runnel.

Iga aasta 20. augustil annab riigipea välja 1991. aastal Toompead kaitsnud rahnust murtud tänukivi, millega tunnustatakse inimesi ja organisatsioone, kellel on olnud iseseisvuse taastamisel oluline roll.

Traditsiooni algatas president Ilves 2007. aastal ja varasemalt on on tänukivi saanud Heinz Valk (2007), Lagle Parek (2008), Teletorni kaitsjad (2009), Jüri Leesment ja postuumselt Alo Mattiisen (2010), 20.08.1991 ülemnõukogus iseseisvuse taastamise poolt hääletanud (2011), Muinsuskaitseliikumine (2012), Eesti iseseisvuse taastamise aegne Eesti ajakirjandus (2013), Kaitseliit (2014), 40 kirja algatajad (2015) ja loomeliidud (2016). 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles