Postimehe lugeja küsib, miks eile õhtul Paldiskis maa värises?

Sven Randlaid
, Toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meremiinide lõhkamine põhjustas Paldiskis võnkeid.
Meremiinide lõhkamine põhjustas Paldiskis võnkeid. Foto: Eesti Geoloogiakeskus

Postimehega ühendust võtnud lugeja teatel oli eile hilisõhtul kl 23.40 paiku Paldiski linnas tunda tugevaid võnkeid. Selgus, et tegemist oli meremiinide lõhkamisega.

Eesti Geoloogiakeskuse juhtivseismoloog Heidi Elisabet Soosalu ütles Postimehele, et 24. oktoobri õhtul registreeriti Paldiski piirkonnast kaks seismilist sündmust, Eesti aja järgi 19.12 (magnituud 1,2) ning 23.39 (magnituud 2,2).

«Mõlemad sündmused identifitseeriti meremiinide elimineerimisteks Paldiski lahes. Sellist analüüsitulemust toetab Veetede Ameti teavitus miinitõrjest ajavahemikus 22.-27.10.2017 Paldiski lahe piirkonnas,» selgitas Soosalu.

Soosalu märkis, et pildil oleval kaardil on näha seismogrammide järgi tehtud lokaliseeringud. Nendest läänepoolsem on hilisema tugevama võnkumise oma, mille mõju ka Paldiskis tunnetati.

«On väga arusaadav, et sellises suurusjärgus lõhkamist oli Paldiskis tunda, kuna see toimus nii lähedal. Eriti on mõju oodata kõrgete hoonete ülemistel korrustel (tagurpidi pendli efekt). Sarnast on varem täheldatud ka Tallinnas Tallinna lahes korraldatud miinilõhkamiste puhul,» lisas Soosalu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles