Purjuspäi õiguse mõistmine ja ametikohustuste unarusse jätmine maksid kohtunikele töö

Kadi Raal
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ametikohustuste mittetäitmise pärast tagandatud Aivar Koppel.
Ametikohustuste mittetäitmise pärast tagandatud Aivar Koppel. Foto: Eesti Kohtunike Ühing

Taasiseseisvunud Eestis on ametist tagandatud kolm kohtunikku. Neist üks kaotas töö ametikohustuste unarusse jätmise pärast, teised kaks jäid kohtunikutööst ilma valel ajal ja kohas alkoholi pruukimise tõttu.

Täna kirjutas Postimees, et Riigikohtu distsiplinaarkolleegium tagandades üleeile ametist Narva kohtuniku Pille Averi, kes kohtuistungit juhatades solvas rängalt ennast moslemiusulisest mehest lahutada soovinud naist.

Averi ametist tagandamise otsus ei ole veel jõustunud ja kohtunik lubas selle tõenäoliselt edasi kaevata.

Varemalt on Eestis ametist tagandatud kolm kohtunikku. 

1994. aastal tagandas president Lennart Meri Riigikohtu esimehe ettepanekul ametis Tallinna halduskohtu kohtuniku Tiiu Pedaku, kes viibis tööpäeva lõpul oma kabinetis raskes alkoholijoobes. Õhtulehe andmeil lärmas Pedak ametiruumides purjus peaga.

2001. aastal tagandati ametist Narva linnakohtu esimees Ivan Kulper, kes mõistis kohut purjuspäi. Enne vahelejäämist jõudis kohtunik purjuspäi ametikohuseid täites vastu võtta viis määrust kuriteos kahtlustatavate vahi alla võtmise või jätmise osas ning määras viis haldusõigusrikkumise trahvi, kirjutas toona Postimees

Purjus kohtuniku saadi jälile justiitsministeeriumisse tulnud vihje abil. Selle peale sõitsid ministeeriumi ametnikud Narva, kus selgus, et Kulper täitis valvekohtuniku kohuseid 1,99-promillises joobes.

2011. aastal tagandati Pärni kohtunik Aivar Koppel. Tema suhtes alustas distsiplinaarmenetluse Tallinna halduskohtu esimees, kes süüdistas Koppelit selles, et ta ei täitnud mitme aasta jooksul kohtuniku ametikohustusi, viivitades põhjendamatult 14 kohtuasja menetlemisega. Süüdistuse järgi ei toimunud kohtumenetlus nendes asjades mõistliku aja jooksul kohtunik Koppeli süül, kirjutas Pärnu Postimees

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles